Ombilda enskild firma till aktiebolag

Har du tankar på att ombilda den enskilda firma till ett aktiebolag? Då finns det några steg att gå igenom. Vill du ha hjälp med ombildningen kan våra bokföringsexperter hjälpa dig.

Steg 1: Kom igång med aktiebolag 

Det första du måste göra är att starta ett bolag. Det finns två olika vägar att gå:

 • Starta ett aktiebolag själv
 • Köpa ett färdigt bolag (lagerbolag) 

Väljer du att själv starta bolaget, blir den enda kostnaden en registreringsavgift hos Bolagsverket. Köper du ett färdigt aktiebolag (lagerbolag) så hanterar parten du köper bolaget från (en tredje part som sköter hanteringen av lagerbolaget) samtliga ansökningar och kommunikation som sker med Bolagsverket.

Fördelen med att köpa ett färdigt bolag kan vara att det tar kortare tid att starta upp i jämförelse med att starta det själv. Det här innebär att du snabbare kan komma igång med verksamheten. Känner du dig osäker på hur du går tillväga så kan vi på Bokio hjälpa dig.

Steg 2: Lägg över den enskilda firman i aktiebolaget

När aktiebolaget är bildat och registrerat kan den enskilda firman flyttas in i bolaget. Smidigast gör du detta i början på januari så att din enskilda firma inte behöver deklarera för ett nytt år. 

Tillgångarna i den enskilda firman köps av aktiebolaget till ett marknadsmässigt pris. Om bolaget även tar över ansvaret för firmans skulder är det en del av betalningen för tillgångarna. Det skulle även kunna överlåtas till en underprisöverlåtelse (bokfört värde istället för marknadsvärde).  Skillnaden mellan skulder och tillgångar blir det egna kapital i den enskilda firman som du för över (via en överlåtelse) till aktiebolaget. Ofta innebär detta att aktiebolaget får en skuld till dig i din enskilda firma. Du bör då upprätta en revers på din fordran från aktiebolaget. 

Om skulderna skulle vara större än tillgångarna uppkommer ett så kallat förbjudet lån. För att slippa betala skatt på det förbjudna lånet kan du betala mellanskillnaden till aktiebolaget vid ombildningstillfället.

Periodiseringsfonder som du har samlat på dig under tid i den enskilda firman kommer också att gå över till aktiebolaget. , antalet år till återföring som firman hade övertar också bolaget. Men om de avsatta pengarna inte finns kvar i firman måste fonderna återföras till beskattning. Om periodiseringsfonder eller expansionsfond ska överföras finns krav på att tillskott ska lämnas till bolaget och du kan inte ta ut ett lika stort belopp från bolaget. Om det egna kapitalet inte räcker till tillskottet måste du sätta in ytterligare medel i bolaget.

Steg 3: Avsluta bokföringen i den enskilda firman

När åtgärderna ovan är gjorda kan den enskilda firman avvecklas och ett sista bokslut och deklaration för det gångna året ska göras. Detta ska göras oberoende av när på året du avslutar firman. Ska din enskilda firman upphöra helt så avregistrerar du den hos Bolagsverket. Ska du låta den vara kvar så behöver du inte göra något men det kan vara bra att kontrollera att preliminärskatten stämmer.

Fördelar med aktiebolag:

 • Skiljer enklare på privata ekonomin och företagets ekonomi.
 • Möjligt att ta utdelning till lägre beskattning.
 • Riskerar normalt endast kapital man satt in ifall företaget går i konkurs.
 • Ett bra val om man ska anställa.
 • Fler skattefria förmåner än i enskild firma.
 • Aktiebolag kan placera i aktier och fonder.
 • Bättre skatteregler om du skulle sälja bolaget.

Nackdelar med aktiebolag:

 • Kräver att man sätter in 25 000 kr i aktiekapital.
 • Man får inte låna pengar av företaget.
 • Något krångligare administration och bokslut än i enskild firma.
 • Går inte att använda sig av expansionsfond.
 • Ränta på avsättningar till periodiseringsfonder, till skillnad mot enskild firma där ingen ränta behöver betalas

Moms

Du ska inte ta ut moms om du ombildar den enskilda näringsverksamheten till ett aktiebolag. Överlåtelse av en hel verksamhet eller en verksamhetsgren är momsfritt.

Vill du ha hjälp med ombildningen?

I Bokio har du möjlighet att anlita en konsult som kan hjälpa dig med ombildning av enskild firma till aktiebolag. Begär offert från valfri konsult i Bokio och få tillbaka ett kostnadsförslag. Detta ger dig full frihet att skräddarsy ditt eget paket.