Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Vad är en hobbyverksamhet?

Vad är hobbyverksamhet – och behöver man betala skatt?

Det finns inga vattentäta gränser som bestämmer att en hobbyverksamhet är just en hobbyverksamhet. Skillnaden mellan en enskild firma och hobbyverksamhet kan vara hårfin och i vissa fall behöver Skatteverket göra en enskild bedömning av en verksamhet. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hobbyverksamhet!

Vad är en hobbyverksamhet?

I allmänna ordalag kan man säga att en hobbyverksamhet är en hobby som i vissa fall genererar inkomster för hobbyidkaren. Ett kännetecken för en hobbyverksamhet är att den oftast bedrivs utan vinstsyfte. Den ska alltså bedrivas av personliga anledningar och inte professionella. En hobbyverksamhet ska inte vara din huvudsakliga sysselsättning, utan en sidosyssla på fritiden.

Var går gränsen mellan hobbyverksamhet och näringsverksamhet?

När man pratar om näringsverksamhet, alltså ett företag, är det tre kriterier som behöver uppnås:

  • Varaktighet

    Verksamheten ska planeras att bedrivas under en varaktig framtid och med regelbunden basis. Något enstaka projekt då och då kan alltså inte ligga till grund för ett företag.
  • Självständighet

    Här bedöms relationen mellan uppdragsgivare och uppdragstagare. Om du som uppdragstagare är beroende av en och samma uppdragsgivare för att din verksamhet ska gå runt kan du komma att bedömas som osjälvständig.
  • Vinstsyfte

    Syftet med verksamheten är att den på sikt kommer ge ett ekonomiskt överskott.

Om bara ett eller två av kriterierna uppfylls rör det sig om en hobbyverksamhet eller så ska inkomsten klassas som tjänsteinkomst (och inte näringsinkomst). Om du exempelvis gör något enstaka uppdrag för ett företag så är det både självständigt och med vinstsyfte, men eftersom det inte är en varaktigt är det inte tal om ett företag.

Den stora skillnaden mellan hobbyverksamhet och ett företag är hur respektive verksamhetsform beskattas. Det är inte upp till dig att bestämma om din verksamhet är en hobbyverksamhet eller inte – utan den bedömningen görs av Skatteverket.

Vill du skala upp din hobby och starta företag?

Som nystartat företag får du det första halvåret gratis när du tecknar en plan i Bokio. Läs mer om erbjudandet.

Behöver man betala skatt i hobbyverksamhet?

Ja, du behöver betala skatt i din hobbyverksamhet. Det överskott du gör i din hobbyverksamhet beskattas som inkomst av tjänst. Det innebär att du först betalar egenavgifter motsvarande ca 29 procent (ca 10 procent för pensionärer), och därefter den sedvanliga kommunalskatten omkring 30 procent.

Om din inkomst under ett år understiger 24 200 kronor (gäller för inkomståret 2024) behöver du dock inte betala skatt. Detta gäller inte bara hobbyverksamheter utan för alla typer av inkomster.

Underskott kan kvittas mot överskott

Om du gör ett negativt resultat i din hobbyverksamhet kan underskottet sparas i upp till fem år. Om du gör ett positivt resultat inom fem år kan du kvitta överskottet mot tidigare års underskott och på så sätt undvika att betala skatt. Om du vill ha ett bra exempel på hur det fungerar i praktiken: kika på Skatteverkets exempel.

Behöver man registrera en hobbyverksamhet för moms?

Det varierar från fall till fall om du behöver registrera din hobbyverksamhet för moms. Om du omsätter mer än 80 000 kronor (exklusive moms) per år är du skyldig att registrera din verksamhet för moms. Om du inte når upp till beloppet är du momsbefriad, men kan fortfarande välja att registrera dig för moms om du vill.

Finns det någon gräns på hur mycket pengar man får tjäna i en hobbyverksamhet?

Nej, det finns ingen gräns på hur mycket man får tjäna i sin hobbyverksamhet. Istället är det ovanstående punkter som avgör om din verksamhet är en hobbyverksamhet eller näringsverksamhet.

Ska jag bokföra i min hobbyverksamhet?

Nej, när du har en hobbyverksamhet omfattas du inte av bokföringslagen. Däremot så faller verksamheten in under den generella dokumentationskkyldigheten, vilket betyder att du måste spara alla underlag till deklarationen i sju år. Dessa underlag kan vara kvitton, fakturor eller anteckningar som beskriver verksamhetens inkomster och utgifter.

Ska jag deklarera för min hobbyverksamhet?

Om din hobbyverksamhet går med negativt resultat behöver du inte göra något i deklarationen. Om den däremot har genererat ett överskott så måste du ange detta i deklarationen och du beskattas därefter. Du redovisar överskottet i blanketten T2 som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration.

Allt du behöver veta om skatter.

Ta din hobbyverksamhet till nästa steg

Om du märker att din verksamhet gör oväntat bra ekonomiskt resultat kan det vara dags att fundera över om du ska strunta i hobbyverksamheten och starta företag istället. Tänk vilken potential det finns om du börjar lägga ner mer tid och energi på din hobby, då finns det möjlighet att livnära sig på den i framtiden.

Att starta enskild firma  är ett smidigt sätt att komma igång med företagandet på en gång, med lite administration och snabb startsträcka. Att starta aktiebolag kan vara snäppet mer omständligt, men om du startar aktiebolag via Bokio kommer du igång på nolltid och får hjälp med alla krångliga dokument.

Vill du ha tips för att starta aktiebolag?

I vår guide får du massa med handfasta tips och trix som underlättar din företagsstart – från hur du skriver en affärsplan till hur mycket lön bör ta ut. Och allt däremellan, helt gratis! 

Dina personuppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

Vanliga frågor om hobbyverksamhet

Vad är hobbyverksamhet?

En hobbyverksamhet är en verksamhet som bedrivs utifrån ett fritidsintresse snarare än ett vinstintresse.

Vilka typer av aktiviteter räknas som hobbyverksamhet?

Det är inte aktiviteterna som avgör om en verksamhet är en hobbyverksamhet eller inte. Istället är det verksamhetens varaktighet, självständighet och vinstsyfte som avgör om det bör betraktas som ett företag eller en hobbyverksamhet.

Kan man tjäna pengar på hobbyverksamhet?

Ja, det går att göra ett ekonomiskt överskott på en hobbyverksamhet.

Behöver man betala skatt för hobbyverksamhet?

Ja, precis som för företag så betalar man skatt i en hobbyverksamhet. Överskottet i en hobbyverksamhet beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser