Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Säkra likviditeten under oroliga tider

Säkra likviditeten under oroliga tider

Utbrottet av Covid-19 och oron det fört med sig har under de senaste veckorna vänt vardagen upp och ner för väldigt många, däribland många av Sveriges företagare. Förutsättningarna har ändrats snabbt och många står nu inför ett annat 2020 än vad de kanske tänkt sig med oro för hur den närmsta framtiden kommer att se ut. 

Vid tider som dessa, när osäkerheten är större, kan det vara bra att se över vad du kan göra för att säkra likviditeten och därmed förbereda kontot för lite mer osäkra tider. Det ger dig större möjlighet att täcka kostnader om oväntade situationer uppstår eller om det svänger, och det ger dig även en större trygghet som företagare.  

Nedan följer några tips som kan vara till hjälp för att säkra likviditeten: 

Se över dina leverantörers kredittider

Kolla om möjligheten för längre betaltider finns med dina leverantörer. Att gå ifrån en kredittid på 30 dagar till 45 dagar ger dig 50 procent mer tid att få betalt, innan du själv ska betala.

Förhandla kundernas betalningsvillkor

Kan du minska antalet dagar som du ger dina kunder att betala? Det är förstås en balansgång att diskutera försämrade kredittider med dina kunder, samtidigt som det kan göra stor skillnad för ditt företags likviditet. Särskilt om du samtidigt förhandlar fram längre kredittider hos dina leverantörer. Här måste du såklart gå försiktigt fram och känna av hur dina kunder reagerar.

Snabba upp och effektivisera din fakturering

Se till att fakturera så snart som möjligt, varje dag du väntar med att skicka fakturan så agerar du bank åt dina kunder. Se även över hur du kan automatisera faktureringen för att minimera manuellt arbete som ofta gör att faktureringen tar längre tid.
Utöver detta är det även viktigt att du håller koll på att fakturorna blir betalda samt att du skickar fakturapåminnelser om kunden är sen med sin betalning, även om det känns tråkigt så har ni faktiskt en överenskommelse.

Kika igenom företagets kostnader

I många fall kan det vara lättare att minska dina interna kostnader, jämfört med att dra in ny försäljning. Se över dina större kostnadsposter och se om du kan skära i dessa. Ett par procent gör ofta stor skillnad för både lönsamhet och likviditet.

Håll koll på in- och utbetalningar med en likviditetsbudget

Med en likviditetsbudget håller du koll på företagets flöde av kostnader och intäkter. Det ger dig en tydlig överblick över din likviditet och hjälper dig identifiera samt planera för eventuella dippar i likviditeten. Det gör dig därmed bättre rustad för att agera i tid och ger dig även ett bättre utgångsläge för att justera din verksamhet allteftersom hur läget förändras.

Se över möjligheterna till finansiering

Det kan även vara bra att vara förberedd och se till att ha finansiering redo utifall det skulle uppstå ett tillfälligt behov av ett extra tillskott i kassan. Idag finns det många alternativ för företagsfinansiering tillgängliga på marknaden. Ett tryggt, snabbt och enkelt alternativ kan vara att använda sig av fakturaköp.

I Bokio kan du med ett enkelt knapptryck sälja dina fakturor till vår partner Ativo via knappen få betalt direkt under publiceringssteget av en faktura. Det enda du behöver göra för att komma igång är först att aktivera dig för fakturaköp. 

Genom att ha aktiverat fakturaköp i Bokio har du alltid möjlighet att snabbt frigöra pengar och stärka likviditeten när du behöver det, vilket kan vara om än viktigare under lite mer utmanande tider. 

Förutom att frigöra likviditet finns det även flera andra fördelar med att sälja sin faktura som kan vara bra, speciellt i dessa lite mer speciella tider. 

  • Mer tyngd i fakturan. Att snabbt få in pengar för sin fordran är extra viktigt i dagens läge när man inte vet hur kundernas betalningsförmåga kommer att se ut framåt. Att skicka ut sina fakturor via ett factoringföretag ger ofta mer tyngd i fakturan och kan göra att den blir prioriterad högre hos mottagaren när det är dags för betalning
  • Minskat administrativt arbete. När du säljer en faktura överlåter du ditt företags kundfordran och Ativo skickar fakturan till din kund samt tar hand om frågor och eventuella påminnelser om betalningen dröjer. Därmed minskar företagets administrativa arbete och man kan omfördela tid och resurser där det behövs mest. 
  • Flexibelt och prisvärt. Du bestämmer vilka fakturor du vill sälja och när och betalar endast för de fakturor du väljer att sälja. Det betyder att tjänsten inte kostar någonting när den inte används, vilket gör den till ett flexibelt alternativ som inte ligger och tickar pengar när den inte används. 

Kom igång med fakturaköp

Läs mer om fakturaköp

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser