Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Nu öppnar vi upp för egna konton i kontoplanen

Nu öppnar vi upp för egna konton i kontoplanen

Att kunna lägga till och använda egna bokföringskonton i Bokio har länge varit en efterfrågad funktion. Nu har vi äntligen gjort det möjligt!

En förutsättning för att kunna lägga till ett eget bokföringskonto är att du också måste se till att koppla det egna kontot till ett existerande konto som finns i basplanen. Vi använder det kopplade kontot för att avgöra var det du har bokfört på det nya kontot ska hamna i olika rapporter, såsom resultat- och balansrapporten exempelvis.

Så här gör du

För att komma åt att lägga till egna konton så går du till Inställningar → Kontoplan. För att lägga till ett bokföringskonto, klicka på Skapa nytt konto. Vill du lägga till ett nytt bankkonto så fyller du i numret på bokföringskontot och väljer att koppla det till exempelvis 1930. Du kommer direkt kunna se vart kontot kommer att hamna i de olika rapporterna.

Just bankkonton är i det här fallet inte så komplicerat då det inte är kopplat till så många olika rapporter. Om vi istället lägger till ett inkomstkonto så är det viktigt att du kopplar det till ett existerande konto i basplanen som har samma momssats och om det är varor eller tjänster.

I exemplet nedan så ser du att kontot kommer att mappa till ruta A05 i momsrapporten. Du ser också om det är avdragsgillt eller inte. Det är väldigt viktigt att du ser till att det blir rätt här. Är du osäker så är det bättre att inte använda egna konton.

Om du har importerat bokföring från ett tidigare bokföringsprogram kan det hända att även konton utanför vår kontoplan importeras. Dessa konton behöver då mappas för att momsrapporten ska hantera dessa korrekt. Klicka på Mappa konton under Inställningar → Kontoplan. Läs mer här om vad det innebär att mappa konton.

Hur använder jag de egna kontona?

Just nu kan du bara bokföra på dessa konton när du bokför manuellt eller om du väljer att korrigera ett verifikat innan du sparar det via mallarna. 

Begränsningar kring egna konton just nu

Än så länge finns det en del begränsningar när det kommer till egna konton i Bokio.

  • Det går inte att använda egna konton i bokföringsmallarna just nu
  • När du använder fakturafunktionen i Bokio så kan du inte välja egna konton på artikelnivå
  • Vi tillåter inte helt fria mappningar av konton idag. Anledningen är att man just nu behöver "koppla" mot ett annat konto. Och för att inga rapporter ska sluta fungera så tillåter vi för det mesta bara att du väljer ett kontonummer i samma 10-grupp som kontot du kopplade mot. I vissa fall tillåter vi också samma 100-grupp.
  • Det finns områden i kontoplanen som inte tillåter några mappningar alls idag. I de flesta fallen har vi bara varit försiktiga och har möjlighet att öppna upp det mer framöver. 

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser