Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Är fika avdragsgillt?

Kostförmån - är fika avdragsgillt?

I veckan äts det många kanelbullar runt om på kontoren i Sverige. Men vad är det egentligen som gäller för dig som arbetsgivare? Behöver du betala skatt för fika eller är det avdragsgillt? Vi reder ut vad som gäller i den här artikeln!

Vad är en kostförmån?

Om en anställd får fri eller subventionerad kost räknas det som en personalförmån, och är då skattepliktig. Det gäller vid alla tillfällen den anställda får kostförmånen, oavsett om det är vid ett enstaka tillfälle eller regelbundet. Oavsett vem som betalar för kosten så ska den i regel alltid beskattas.

Enligt Skatteverkets mening betraktas kost som allting som kan ätas eller drickas. Om en anställd får mat av sin arbetsgivare ska det i regel förmånsbeskattas. Exakt hur mycket kosten ska beskattas beror på vilken typ av måltid det rör sig om. För att underlätta beräkningen finns det schablonbelopp luta sig mot:

  • Fri lunch eller middag: 110 kronor per dag
  • Fri frukost: 55 kronor per dag
  • Helt fri kost, det vill säga minst tre måltider per dag: 275 kronor per dag

Läs mer om förmånsbeskattning

Hur används schablonbeloppen?

Oavsett om en lunch kostar 120 kronor eller 180 kronor så är det alltså bara 110 kronor som beskattas per måltid. Om en anställd bjuds på tre luncher under en vecka ska 330 kronor tas upp till beskattning, om samma anställd istället blir bjuden av sin arbetsgivare på en middag för 300 kronor ska endast 110 kronor beskattas. Det är alltså inte summan som avgör hur stor del av kostnaden som beskattas, utan antalet tillfällen som en anställd blir bjuden.

Undantag - skattefria kanelbullar!

I regel ska all kost beskattas, men det finns vissa undantag. När det kommer till mindre kost som inte utgör en egen måltid handlar det inte längre om en kostförmån, utan då faller det under reglerna för representation och personalvård. I Inkomstskattelagen (16 kap. 2 §) kan man läsa vad som gäller vid intern representation och här framgår det att man får göra avdrag för kostnader för förfriskningar och annan enklare förtäring. 

Läs mer om representation.

Enklare förtäring

Skatteverket ger exempel på vad som skulle kunna klassas som enklare förtäring och förfriskningar och nämner bland annat: läskande alkoholfri dryck, kaffe, te, kakor, bullar och frukt. Vidare definierar Skatteverket att kostnaden för att kunna göra avdrag för fika inte får överstiga 60 kronor (eller 60 kr exklusive moms) per person.

Om kostnaden skulle överstiga 60 kronor ska hela beloppet tas upp som en kostnad av företaget. För de allra flesta former av fika är det alltså tillåtet att göra skattefria avdrag. Enklare förtäring ska inte kunna ersätta en hel måltid, i sådant fall ska kostnaden tas upp som kostförmån och ska då beskattas enligt schablonbeloppen ovan.

Med andra ord får du göra avdrag för att köpa kanelbullar till dig själv och dina kollegor så länge kostnaden inte överstiger 60 kronor per person.

Köpa fika som enskild näringsidkare

Du som driver enskild firma räknas inte som anställd, eftersom firman inte är en egen juridisk person. Detta gör att du tyvärr inte kan ta del av de personalförmåner som ett företag kan erbjuda sina anställda.

Du kan givetvis köpa in fika ändå, men du kan inte bokföra det som en personalförmån utan får ta det som en vanlig kostnad istället. Om du däremot har anställda i din enskild firma kan du köpa fika till dem skattefritt eftersom det då rör sig om en personalförmån.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser