Förmånsbeskattning

Definition:

Förmånsbeskattning betyder att du beskattas på en förmån.

Förmånsbeskattning

Även om du får en förmån från din arbetsgivare, kan det vara så att du behöver betala skatten för förmånen. De flesta förmånerna är skattepliktiga, men det finns vissa undantag som exempelvis friskvårdsbidraget.

Hur hög är förmånsbeskattningen?

Hur mycket du förmånsbeskattas beror på vilket förmånsvärde din förmån har. Vi säger att du har en bilförmån via jobbet som är värd 5000kr. Du har en lön på 35 000kr och enligt din skattetabell ska du betala 30 procent i skatt. Arbetsgivarens skatteavdrag blir då 30 procent på 40 000kr (din lön + förmånsvärdet) = 12 000kr. Din utbetalda lön blir: 35 000kr – 12 000kr = 23 000kr.

Ingen förmånsbeskattning på vissa cykelförmåner 

På anställda som har cykelförmån med ett värde som understiger 3 000 kronor om året behöver ingen skatt betalas. Den här skattelättnaden syfar till att uppmuntra till miljövänligare transport och ökad motion för anställda. 

För en cykelförmån som överstiger 3 000 kronor om året beskattas endast den del av summan överskrider 3 000 kronor.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?