Juridisk person

Definition:

En juridisk person är en organisation som har samma juridiska rättigheter som en fysisk person.

Vad är en juridisk person?

En juridisk person behandlas som en fysisk person när det gäller avtal, skulder eller fordringar, egendomsförvärvning med mera. Det vill säga att exempelvis ett aktiebolag kan äga en fastighet utan att några privata personer behöver stå på avtalet.

Ett bolag, stiftelse eller annan organisation fungerar alltså som en självständig enhet som kan agera på egen hand, utan att några ägare eller representanter behöver styrka med sina privata namn.

Fysisk person

I motsats till juridiska personer brukar man prata om fysiska personer. En fysisk person är helt enkelt en människa eller privatperson i vanlig bemärkelse. Alla människor omfattas av kategorin "fysisk person", däremot saknar vissa personer (exempelvis omyndiga) rättslig handlingsförmåga.

Juridiska personer i företagsvärlden

Vissa företagsformer är juridiska personer – medan vissa inte är det. Fördelen med att företaget är en egen juridisk person är att du själv inte behöver stå till svars ifall det skulle uppstå skulder, i ett aktiebolag till exempel kan du i regel inte förlora mer pengar än vad du har investerat. Det bör dock tilläggas att ägare kan få ta ansvar för företagets agerande, man är inte helt friskriven ansvar bara för att det är olika personer i juridisk mening.

En enskild firma däremot är en företagsform som inte är en egen juridisk person, vilket gör att du som privatperson är samma person som din firma i rättslig mening. Detta medför både för- och nackdelar, såsom att det är lättare att flytta över pengar från firman till din privatekonomi och vice versa. Å andra sidan är du mer personligt ansvarig för det som sker i firman.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?