Sociala avgifter

Definition:

Sociala avgifter kallas den del av arbetsgivaravgifterna som går till att finansiera socialförsäkringen.

Sociala avgifter finansierar det sociala skyddsnätet

I Sverige har vi ett omfattande socialt skyddsnät, vilket betyder att en person som är sjuk kan få fri sjukvård och samtidigt få ersättning från sin arbetsgivare. För att detta ska kunna vara ekonomiskt hållbart bidrar alla arbetsgivare med sociala avgifter vid varje löneutbetalning till sina anställda.

Lönekostnad och lön

En vanlig anställd reflekterar kanske inte hur mycket han eller hon kostar för företaget. Utöver skatten som dras av från lönespecifikationen betalas även andra avgifter, däribland arbetsgivaravgiften. Den totala arbetsgivaravgiften ligger på 31,42% av den anställdas bruttolön och en stor del av den summan är de sociala avgifterna.

För en anställd som har en månadslön (bruttolön) på 30 000kr kan en arbetsgivare förvänta sig att lönekostnaden landar på ungefär 40 000kr varje månad.

Vad innehåller de sociala avgifterna?

De sociala avgifterna är inte en enda stor skatt, utan är uppbyggd av flera små skatter och avgifter. Nedan är en lista över vad de sociala avgifterna består av samt hur stor procentsats av din bruttolön som går till varje avgift:

  • Sjukförsäkringsavgift.............3,60%
  • Föräldraförsäkringsavgift........2,60%
  • Ålderspensionsavgift..............10,21%
  • Efterlevandepensionsavgift.....0,60%
  • Arbetsmarknadsavgift............0,10%
  • Arbetsskadeavgift..................0,20%
  • Allmän löneavgift..................11,62%
  • Totalt..................................28,97%

Sociala avgifter i enskild firma

En enskild firma är inte en egen juridisk person, vilket innebär att du inte är anställd i din firma. Eftersom de sociala avgifterna vanligtvis betalas av arbetsgivaren och du du inte har en arbetsgivare i en enskild näringsverksamhet så får du betala in dina sociala avgifter i form av egenavgifter.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?