Revision innebär att en oberoende person granskar och uttalar sig om ett företags bokföring och redovisning.
Vad betyder revision? Revision är en process där en oberoende revisor granskar företagets ekonomiska rapportering för att säkerställa att den är korrekt och fullständig. Syftet med revisionen är att ge företagsledningen, ägarna och andra intressenter förtroende för företagets redovisning.
Revisionsberättelse är en rapport från revisorn som beskriver resultatet av revisionen och ger företagsledningen och andra intressenter information om företagets ekonomiska situation.
Vissa företag har revisionsplikt medan andra inte har det. Det är främst företagsform och storleken på företaget som avgör vad som gäller.
När det kommer till aktiebolag är huvudregeln att man ska ha revisor, men det finns vissa undantag. Finansiella företag, publika aktiebolag och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning måste alltid ha revisor dock.
Om ditt aktiebolag når upp till två eller tre av samma gränsvärden två år i rad har bolaget revisionsplikt:
För aktiebolag som inte uppfyller kraven är det frivilligt om man vill ha revisor eller inte.
I regel har inte enskilda näringsidkare någon revisionsplikt. Eftersom det på många sätt är fördelaktigt att ombilda till aktiebolag när den enskilda firman expanderar är de flesta enskilda närningverksamheterna inte tillräckligt stora för att det ska vara värt med revision.
Om minst två av gränsvärdena under de två senaste åren uppfylls har firman revisionsplikt:
För de flesta handelsbolag krävs ingen revisor, men för handelsbolag som är stora tillkommer det revisionskrav. Beroende på hur ägarstrukturen ser ut gäller olika gränsvärden för att revisionspliken börjar gälla.
För kommanditbolag gäller samma regler som för handelsbolag:
Vi bjuder på första halvåret! Få en extra förmånlig start i ditt företag tillsammans med Bokio.
Läs mer om erbjudandet