Enskild näringsidkare

Definition:

En enskild näringsidkare är en person som driver en enskild firma.

En enskild näringsverksamhet drivs av en enskild näringsidkare

När en privatperson startar en enskild firma kallas den för enskild näringsidkare. En person driver någon annan bolagsform, exempelvis aktiebolag, kallas för näringsidkare.

Kan alla bli enskilda näringsidkare?

En av de stora fördelarna med att bli enskild näringsidkare är att det är betydligt smidigare än att exempelvis starta aktiebolag. Det är betydligt mindre pappersarbete och processen i sin helhet går betydligt snabbare.

Det krävs inget inget startkapital förutom en kostnad om 1200 kronor för att registrera sin firma. Nästan vem som helst kan starta enskild firma och bli enskild näringsidkare, men det finns några få undantag:

  • Du måste ha fyllt 16 år
  • Du får inte vara försatt i konkurs
  • Du får inte ha näringsförbud
  • Du får inte ha en förvaltare utsedd från tingsrätten

Vill du veta mer om enskild firma?

Enskild firma är en av de vanligaste bolagsformerna i Sverige, nästan hälften alla företag som startas är enskilda firmor. Vad är för- och nackdelarna? Hur går man tillväga för att starta enskild firma? Vad skiljer en enskild firma från ett aktiebolag? Svar på alla dessa frågor (och många fler) finner du i vår guide om hur du startar enskild firma.

 

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?