Redovisningskonsult - Importera din kunds bokföring

För att skapa konto som redovisningsbyrå i Bokio måste du gå via sidan för redovisningsbyråer eller gå direkt till signupflödet här. Läs mer om hur du kommer igång med Bokio Byrå här.

I den här guiden går vi igenom hur du importerar tidigare bokföring. Väljer du att inte importera bokföring och din kund har tidigare räkenskapsår får du istället justera in ingående balanser manuellt.

Skulle bokföringen inte vara i form av .se-filer, utan istället .si-filer (till exempel från tjänsten Zervant) så ska du istället följa guiden om hur du importerar si-filer.

Observera att du även har möjlighet att importera din kunds tidigare bokföring via vår kostnadsfria Backoffice-miljö, som du får tillgång till efter att ha skapat ett Byråkonto.

1. Hämta SIE-filer från din dator

För att importera tidigare bokföring, gå till Inställningar i vänstermenyn och välj Bokföring under avdelningen Import.

Gå till importera bokföring under inställningar

Du får nu möjlighet att välja vilka SIE-filer du vill ladda upp. Du kan antingen dra filer från en plats på din dator direkt till rutan som du ser i webbläsarfönstret, eller så klickar du på själva rutan och navigerar till filerna för att välja dem.

Klicka på att ladda upp filer

När du laddat upp samtliga filer du önskar importera, klicka på Kontrollera filer.

Filer som ska kontrolleras och laddas upp

Brutet räkenskapsår

Om företaget i fråga har brutet räkenskapsår så kommer Bokio anpassa sig efter detta när du väl har importerat filerna.

2. Kontrollera företagsinformation och inställningar

I följande steg redovisas vad för inställningar som eventuellt skiljer sig från de du har ställt in i Bokio. Kontrollera att allt stämmer, gör eventuella justeringar och klicka på Spara. Om du vill kan du klicka på att Hoppa över, då ändras inget av de befintliga inställningarna i Bokio. Skulle samtliga uppgifter i SIE-filerna stämma överens med uppgifterna i Bokio kommer du inte se detta steg. Samtliga inställningar kan alltid justeras inne i Bokio efter import.

Föreslagna inställningar

3. Har du gjort bokslut?

I det sista steget ska du välja om bokslut är gjort för de räkenskapsår du importerar. Vill du göra bokslutet i Bokio för ett räkenskapsår du importerar kan du välja Nej här. Har du gjort bokslut i ett annat system och även har de bokslutsbokningarna i filen du laddar upp så väljer du Ja. Klicka därefter på Importera för att importera filerna till Bokio.

Visa verifikat

4. Klart!

Dina bokföringsfiler har importerats!

Om du vill kontrollera att allt stämmer innan du sätter igång:

• Gå till Inställningar → Räkenskapsår för att dubbelchecka så att datumen stämmer och även så att du har rätt bokföringsmetod och momsperiod inställt.
  • Under Rapporter i vänstermenyn hittar du både balans-, resultatrapport och huvudboken. Samtliga rapporter i Bokio genereras automatiskt, helt och hållet från det som ligger bokfört.

Om importen kraschar

Ibland kan det vara något i filerna som gör att importen inte lyckas gå igenom. Går filerna inte alls igenom blir du ombedd att kontakta support@bokio.se. Bifoga gärna dina import-filer så ser vi till att hjälpa dig!

Observera!

Det går tyvärr inte att radera bokföring för enskilda räkenskapsår utan det är allt eller inget som gäller. Se därför till att allt stämmer i din bokföring för det du har importerat innan du sätter igång och arbetar i Bokio.

Skulle du importera bokföring igen på ett räkenskapsår så kommer endast nya verifikat (dvs med verifikatnummer som ej redan existerar på det året) att importeras. Alltså kan man inte importera och ersätta något verifikat.