Skatt i Enskild firma

Det är många som blir förvånade över att skatterna Bokio visar blir mycket lägre än vad de trott. Detta är generellt för att man underskattar hur stora avdragen faktiskt är (se mer nedan).

Läs denna guide om hur du hanterar bokföring av skattekonto i enskild firma.

Övrig inkomst och skatt

Ett steg som kan vara lätt att missa är om man har inkomst från övrig tjänst, i så fall behöver du ställa in det så vi kan räkna med det. För att nå inställningarna för detta går du in på Översikt, klickar upp "Årets skatt" och sedan "Övrig inkomst och skatt".

Skatt i enskild firma

Fyll i eventuell Lokalskatt och Inkomst från övrig tjänst.

Hur mycket skatt ska jag betala?

Anledningen till att skatterna blir lägre för de flesta som frågar är för att det finns ganska många skatteavdrag som påverkar mycket när man inte har så högt resultat. Se bild för ett exempel på 80 000 kr i vinst (< 30% skatt).

Enklaste sättet att se hur det hänger ihop är att köra planeringsfunktionen Planera lön och skatt i Enskild firma. Klicka på "Planera din lön".

Planera din lön i enskild firma

Här kan du välja vad det är du vill beräkna. Fyll i de uppgifter som efterfrågas och klicka på Uppdatera

Först får vi fram preliminära skatter som en andel av vinsten. Vi ser att vi här har 62 814 kr kvar efter skatt, sociala avgifter på 12 882 kr och 4 304 kr i inkomstskatt.

Nedanför redovisas ytterligare en beräkning.

Vill man få en ännu mer detaljerad beskrivning kan man göra beräkningen av skatt hos SkatteverketDet som kan vara lite knepigt är att man i ruta 100 ska fylla i vinsten efter schablonavdrag. Här kan du ta hjälp av Bokios beräkning (se bilden ovan).

Just nu görs nya kontroller av våra beräkningar för 2017. När vi publicerade verktyget för beräkning av skatt hade Skatteverket inte publicerat tjänsten för 2017 så vi byggde testerna mot 2016 års uppgifter. Det kan skilja någon hundralapp ibland.

Vad ska jag ha i timlön?

I planeraren finns också ett läge för att "planera timlön" som ger en ganska bra bild över hur mycket skatten ökar ju mer du jobbar. Detta redovisas under "Ackumulerad lön och skatt".

 

Läs mer