Skatt i enskild firma

Det är många som blir förvånade över att skatterna Bokio visar blir mycket lägre än vad de trott. Detta är generellt för att man underskattar hur stora avdragen faktiskt är (se mer nedan). Genom att beräkna hur mycket skatt du ska betala kan du maximera dina uttag och låta pengarna komma till användning istället för att låta dem ligga kvar i firman tills deklarationen är inskickad. 

Läs denna guide om hur du hanterar bokföring av skattekonto i enskild firma.

Övrig inkomst och skatt påverkar skatten

Ett steg som kan vara lätt att missa är om man har inkomst från övrig tjänst (anställning) eller kapital. I så fall behöver du ställa in det, annars riskerar beräkningen av skatten att bli felaktig. För att nå inställningarna för detta går du in på Översikt, scrollar ner till "Årets skatt" och klickar på Övrig inkomst och skatt.

Skatt i enskild firma

Fyll i din Inkomstskatt och Inkomst från övrig tjänst.

Lägg till övrig inkomst och skatt

Hur mycket skatt ska jag betala?

När du beräknar skatten som du ska betala i din enskilda firma är den lägre än vad många tror på förhand. Det beror på att det finns många skatteavdrag som gäller dig som inte har så högt resultat. Se bild för ett exempel på 80 000 kr i vinst (< 30% skatt).

Enklaste sättet att se hur det hänger ihop är att använda vår lönekalkylator för enskild firma. Klicka på Planera din lön.

Planera din lön i enskild firma

Här får du hjälp med beräkning av estimerad årslön efter skatt och totala årliga skatter & avgifter att betala för företaget. Du kan justera uppgifterna för beräknad vinst, övrig inkomst samt ändra det år du vill beräkna skatt för, ditt födelseår samt kommunalskatt och sedan få fram en ny beräkning. 

Räkna ut lön och skatt för enskild firma

Förutom estimerad årslön efter skatt och totala årliga skatter & avgifter att betala för företaget så får du även fram en mer detaljerad beräkning av de olika skatter och avgifterna.

Uträkning av skatt och lön i enskild firma

Vill man få en ännu mer detaljerad beskrivning kan man göra beräkningen av skatt hos SkatteverketDet som kan vara lite knepigt är att man i ruta 100 ska fylla i vinsten efter schablonavdrag. Här kan du ta hjälp av Bokios beräkning (se bilden ovan).

Läs mer