Kan jag lägga till OCR på min faktura?

Det kan du!

OCR står för Optical Character Recognition och fungerar som ett unikt referensnummer på en faktura. 

Varför använder man just OCR istället för fakturanummer?

Syftet med att använda sig utav OCR istället för fakturanummer är för att betalningsmottagaren ska slippa att manuellt behöva registrera och bokföra betalningar.

Hur gör jag för att aktivera OCR?

För att kunna skicka fakturor med inkluderat OCR-nummer så behöver det vara aktiverat via er bank. Vi stödjer en hård kontroll, det vill säga att det är ett krav att er kund ska ange OCR-nummer, men utan fast längdkontroll.

När OCR-numret läggs till på fakturan skapad i Bokio så använder vi oss utav fakturanumret och adderar två kontrollsiffror. Ett OCR-nummer kan i vårat system som lägst bestå utav 3 siffror.

Du kan även välja en mjuk OCR-kontroll så att de kunder som fått fakturor utan OCR-nummer och ännu inte är betalat fakturan fortfarande kan betala. Att ange OCR som referensnummer blir då valfritt för er kund, det vill säga att de kan betala fakturan med annan referens.

För att aktivera OCR på faktura i Bokio, så klickar du dig in via Fakturor  Skapa ny faktura  Redigera högst upp på företagsuppgifter och skrolla ned till Betalmetod. Här kan du kryssa i att du vill lägga till OCR på fakturan.

Klicka på att lägga till OCR-nummer på fakturan

Detta blir även aktivt för alla kommande fakturor.