Bokför kreditfaktura - Kunden har betalat

Har du fakturerat en kund i Bokio som vill kreditera sitt köp? Då kan du skapa en kreditfaktura.

Har kunden hunnit betala den ursprungliga fakturan? Då är det den här guiden du ska följa. Skulle fakturan inte vara betald av kunden, kika då på den här guiden istället.

I den här guiden går vi igenom hur du bokför en kreditfaktura när kunde har betalat den ursprungliga fakturan och du blir återbetalningnsskyldig, både för kontantmetoden och fakturametoden.

Är kunden i fråga en återkommande kund, skulle man kunna föredra att istället för att återbetala kunden, dra av beloppet på nästkommande faktura. Det här tillvägagångssättet har Bokio idag inget perfekt stöd för men det går att lösa med vissa manuella justeringar. Det som Bokio har bäst stöd för idag är att kunden helt enkelt återbetalas för fakturabeloppet som blivit krediterat. När detta är gjort så bokför du det ifrån den ursprungliga fakturan.

Kontantmetoden

Betalningen ifrån kunden är registrerad. Du krediterar fakturan och Bokio skapar en kreditfaktura. 

Kreditfaktura skapad

Den faktura som blivit krediterad har nu status Överbetald.

Överbetald faktura

Kunden ska nu återbetalas det fakturabelopp som blivit krediterat. När detta är gjort så bokför du det ifrån den ursprungliga fakturan. Beloppet står nu automatiskt med minus framför. Detta betyder att vi registrerar en återbetalning (summa med positivt värde skulle innebära en ytterligare inbetalning ifrån kund). Välj det konto du betalt ifrån samt datumet då pengarna drogs från banken. Klicka på Registrera betalning och sedan på att bokföra.

Registrera betalning Kontantmetoden

Den ursprungliga fakturan ser ut så här med status Krediterad.

Status krediterad

Fakturametoden

När du skapat kreditfakturan så klickar du på knappen Bokför faktura för att bokföra den direkt. Den bokförs då på det fakturadatum du valt för kreditfakturan.

Bokför kreditfaktura

När en faktura krediteras så innebär det att man "nollar" bokföringen av försäljningen. Skulle försäljningen till exempel vara bokförd så här:

1510 (Kundfordringar) Debet 2240
3002 (Försäljning varor inom Sverige, 12% moms) Kredit 2000
2621 (Utgående moms på försäljning inom Sverige, 12%) Kredit 240

Så kommer kreditfakturan att bokföras så här om hela fakturabeloppet krediteras:

1510 (Kundfordringar) Kredit 2240
3002 (Försäljning varor inom Sverige, 12% moms) Debet 2000
2621 (Utgående moms på försäljning inom Sverige, 12%) Debet 240

Man bokför alltså på exakt samma konton men byter plats på debet och kredit. Detta sker automatiskt när du bokför fakturorna ifrån fakturafunktionen.

Den ursprungliga fakturan står som Överbetald tills dess att du registrerat återbetalningen till kund.

Fakturastatus överbetald

Beloppet står nu automatiskt med minus framför. Detta betyder att vi registrerar en återbetalning (summa med positivt värde skulle innebära en ytterligare inbetalning ifrån kund). Välj det konto du betalt ifrån samt datumet då pengarna drogs från banken. Klicka på Registrera betalning och sedan på att bokföra.

Registrera återbetalningen till kund

Den ursprungliga fakturan ser ut så här med status Krediterad.

Återbetalat till kund