Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Swish, AI-avläsning och nytt momsflöde – har du koll på vårens nyheter i Bokio?

Swish, AI-avläsning och nytt momsflöde – har du koll på vårens nyheter i Bokio?

Genom att göra det enklare att ta betalt, hantera skatter och hålla bokföringen i ordning kan du som företagare lägga mer tid på din kärnverksamhet istället för en massa företagsadmin. Under våren har vi gjort ett antal lanseringar och förbättringar som vi är väldigt stolta över. Har du missat något? Då kan du enkelt uppdatera dig genom att läsa den här artikeln!

Swish Företag

Dina kunder kan numera betala med Swish till Bokio Företagskonto, äntligen! Snabbt, enkelt och säkert både för dig och dina kunder. Dessutom kan du automatisera bokföringen genom att sätta upp bankregler baserat på meddelandet i Swish-betalningen. Detta gör att du inte bara bokföra en, utan flera transaktioner samtidigt, med ett enda klick! Swish Företag

Med Swish Företag får du ett unikt Swish-nummer (som börjar på 123) som är kopplat till ditt transaktionskonto i Bokio. Dina kunder betalar enkelt med Swish-appen, du får betalt i realtid och kan direkt se transaktionen på ditt Bokiokonto, både på datorn och i vår mobilapp. Detta gör det enkelt för dig att ta betalt, oavsett var du befinner dig.

För att komma igång med Swish i Bokio behövs ett aktivt Bokio Företagskonto. Under 2024 bjuder vi på den fasta månadsavgiften (49 kr/mån), så se till att komma igång med Swish i Bokio redan idag!

Läs mer om Swish Företag här

Nytt momsflöde med koppling till skattekontot

Det där med skatter tycker nog de flesta kan vara lite knepigt. Vi gjorde därför ett omtag på momsredovisningen för att göra det ännu enklare att få full kontroll så att du kan känna dig trygg med att inte missa något.

Det nya momsflödet ger en bra översikt på vad som behöver göras och du arbetar dig enkelt igenom alla steg på en och samma sida.

Momsredovisning i fem steg

Med Bokio Företagskonto kan du betala momsen till Skatteverket direkt från sidan och bokföringen sker automatiskt så fort pengarna dragits. Om du inte har Bokio Företagskonto så ser du istället tydligt hur mycket du ska betala och till vilket kontonummer. Gör betalningen från din bank och bokför sedan transaktionen med mallen "Insättning till skattekontot".

Integrationen till Skatteverket (för aktiebolag) gör att bokföringen till ditt skattekonto lätt som en plätt. Transaktionerna hämtas med ett knapptryck och BankID. På sidan Transaktioner att bokföra registrerar du momsskulden eller momsåterbäringen enkelt med koppling till momsflödet. När transaktionen är bokförd klarmarkeras automatiskt rätt period i momsflödet.

Förbättrad avläsning och matchning med hjälp av AI

Vår automatiska avläsning av underlag har under våren fått sig ett rejält upplyft. Den nya versionen, som har en förbättrad och mer avancerad AI, läser av datum, belopp, förfallodatum och betalningsreferens med betydligt högre tillförlitlighet än tidigare.

I samband med detta gjorde vi det också betydligt smidigare att koppla rätt underlag till dina transaktioner. När du ska bokföra en bankrad och väljer bland uppladdade kvitton och fakturor så får du nu, utifrån belopp och datum, fram vilket av underlagen som matchar transaktionen bäst. I de flesta fall innebär detta att du kan välja rätt kvitto eller faktura direkt, utan att behöva leta en sekund!

Matchning av underlag till transaktion

Förbättring av bankregler

Med bankregler kan du spara mycket tid! Genom att skapa regler för vilken bokföringsmall som ska föreslås för en viss typ av transaktion, slipper du själv söka efter mallen varje gång du ska bokföra. Transaktionsdatan analyseras och om den matchar med en bankregel så föreslås mallen (eller flera mallar) automatiskt och du kan enkelt bokföra transaktionen med bara ett klick. Om flera transaktioner matchar samma bankregel kan du bokföra dem samtidigt.

bokför med bankregler

Under våren har vi gjort förbättringar som gör det ännu smidigare att sätta upp dina bankregler. Efter att en transaktion är bokförd (utan bankregel) på sidan Transaktioner att bokföra så kan du nu direkt välja om liknande transaktioner ska bokföras på samma sätt. Du kan alltså skapa en bankregel baserat på ett eller flera villkor som transaktionen du precis bokfört har (t.ex. vad som står i meddelandet på transaktionen).

Läs mer om bankregler här

Andra uppdateringar du inte får missa

  • Nu blir det enklare att hålla koll på löner. På Att göra-sidan får du nu även påminnelser kopplade till din lönehantering:
    • Gjorde du lön förra månaden så påminner vi dig om att göra för nästkommande
    • Har du Bokio Företagskonto och skapat lön utan att schemalägga betalningen får du en påminnelse om detta
    • Få påminnelse om att redovisa arbetsgivaravgifter och skatter
  • Behöver du bolla något angående lön med din kollega eller redovisningskonsult? Då kan du lägga till kommentarer och nu även tagga personen ifråga. Användaren får då en notis nästa gång hen loggar in och kan svara dig direkt i Bokio.
  • Om du upptäcker att något är fel i din importerade bokföring, kan du nu ta bort importerade SIE-filer.
  • Du som använder kontantmetoden får nu mer hjälp i momsrapporten när det kommer till fakturor som ska bokföras enligt fakturametoden. Hittar vi en faktura som bör åtgärdas så får du en notis inne på momsrapporten.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser