Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Skräddarsy din egen fakturamall

Skräddarsy din egen fakturamall

En fakturamall kan vara en viktig ingrediens för att du ska lyckas. Att du får betalt från dina kunder är avgörande för att du ska kunna driva ditt företag, och dina kunder behöver veta när de ska betala och förstå villkoren kopplade till ett köp.

Därför är det viktigt för ditt företag att kunna skicka fakturor med ett professionellt utseende. Skrota de gamla Excel- eller Word-fakturorna och sluta oroa dig över utseendet. Med Bokios gratis fakturamall kan du enkelt skapa egna fakturor som kan skickas direkt till dina kunder.

För vem passar Bokios gratis fakturamall?

  • Du driver ett företag som konsult, i byggsektorn, restaurang, yogastudio och mer
  • Du som inte skickar så många fakturor
  • Du som vill skära ner på kostnaderna för din fakturering

Vad ska en faktura innehålla?

Det finns vissa saker som en faktura måste innehålla. I vår fakturamall finns alla de nödvändiga delarna inkluderade, det enda du behöver göra är att fylla i rätt belopp och sedan skicka iväg till din kund.

Nedan följer en lista på vad en faktura måste innehålla:

  • Ditt företags och din kunds kontaktuppgifter
  • Fakturadatum
  • Fakturanummer
  • Specifikation om köpet
  • Belopp för fakturan och belopp för fakturans moms

Hur använder man en fakturamall?

För att använda Bokios gratis fakturamall är det bara att ladda ner mallen från den här sidan. När du öppnar upp fakturamallen på din dator kommer det att finnas många fält som står tomma.

Beroende på vem du fakturerar, vad du har sålt och fakturans belopp så får du fylla i rutorna själv. När du har fyllt i alla nödvändiga fält sparar du ner dokumentet på din dator. Fakturamallen har nu förvandlats till en faktura, redo att skickas till din kund!

Fördelar och nackdelar med att använda en fakturamall

Det finns många olika sätt för företag att fakturera sina kunder. Allt från att använda en fakturamall gratis till att fakturera med hjälp av ett faktureringsprogram som kostar pengar. Vi listar för- och nackdelar med att använda en fakturamall.

Fördelar med fakturamall

Gratis
Den största fördelen med att använda en fakturamall är att det i många fall är helt kostnadsfritt. För mindre företagare kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop, särskilt under den första tiden.

Då kan en gratis fakturamall vara ett sätt att skära ner på kostnaderna.

Enkelt
Så länge du vet detaljerna på din faktura så är det enkelt att fylla i rätt information på rätt ställe.

Nackdelar med att använda en fakturamall

Krångligt med administrationen
När du skickar fakturor med hjälp av en mall är inte fakturan kopplad till ett system. Det gör att det kan vara svårt att få en övergripande bild av dina fakturor.

När du skickar fakturor måste varje enskild faktura ha ett nytt fakturanummer i en obruten serie, detta kan vara krångligt att hålla koll på om du inte har ett system som samlar ihop all information om fakturorna.

Om du exempelvis använder ett faktureringsprogram sker mycket av fakturahanteringen automatiskt. Istället för att du fyller i många fält räcker du att du fyller vem kunden är och det fakturerade beloppet. När kunden sedan betalar din faktura känner ett smart bokföringsprogram igen transaktionen och kan bokföra den automatiskt.

Nystartat företag? Få Bokio gratis i 6 månader!

Du som har startat ditt företag under de senaste tre månaderna får upp till 6 månader på köpet när du tecknar en plan hos Bokio. Läs mer om erbjudandet

Fakturamall i pdf, word eller excel?

Det finns en mängd olika fakturamallar att ladda ner på webben. Men hur vet man vilken som är bäst, och vilket format ska man välja?

Fakturamall i PDF

Bokios gratis fakturamall är i PDF-format, och det finns många fördelar med just PDF-formatet. I princip alla datorer har stöd för PDF, vilket gör att du kan vara säker på att dina kunder kan öppna filen. Du behöver heller inte något särskilt program för att öppna en PDF-fil.

En redigerbar PDF är dessutom väldigt smidig att ändra i, så att du kan sköta din fakturering smidigt utan krångel.

Ladda ner fakturamall!

Fakturamall i Word

Ett annat alternativ är att ha en fakturamall i Word-format. I många fall fungerar Word bra, men det finns några nackdelar. Det är inte alla som har tillgång till Word, och i vissa fall kan det vara krångligt att formatera texten på önskvärt sätt, vilket gör det till en begränsning.

Fakturamall i Excel

Excel är ett mycket bra verktyg till många saker, men dess syfte är att hantera siffror snarare än text. Därför kan det bli väldigt krångligt att arbeta i Excel. Precis som Word så är det inget öppet program, vilket gör att inte alla har åtkomst.

Fakturamall eller faktureringsprogram - vad är bäst?

I enstaka fall kan en fakturamall vara mer lämplig att använda sig av än ett faktureringsprogram, exempelvis om du bara skickar ett par fakturor per år.

I majoriteten av fallen är det dock desto mer fördelaktigt att använda sig av ett regelrätt faktureringsprogram. I Bokio ingår exempelvis många avancerade funktioner för fakturering som gör ditt företagande enklare, såsom återkommande fakturor, e-faktura, och fakturarapporter och automatisk ifyllning av företagsuppgifter till dig och dina kunder.

Den största fördelen med att fakturera i Bokio är att fakturorna är direkt integrerade till bokföringen, vilket gör att du kan spara mycket tid på tråkig admin.

Läs mer om fakturering i Bokio

Vad våra kunder säger

"Jag behövde ett smidigt program att göra fakturor i då jag köper in bokföring från byrå. Använder endast faktureringsbiten, men jag är mer än nöjd – enkelt att göra fakturor och lägga in kunder, och för mig som frilans är det perfekt att det går att läsa in tidrapporter från Toggl! Helt underbart!"

Veronika Berg Ägare på Hemsideverkstaden

Du kanske också är intresserad av:

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser