Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Därför ska du starta aktiebolag innan årsskiftet!

Därför ska du starta aktiebolag innan årsskiftet!

Att starta aktiebolag kan vara läskigt. Det är mycket man ska hålla koll på, särskilt om du tar steget från att vara tryggt anställd till att bli din egen chef. Men om det är någon gång du ska starta aktiebolag så är just nu en väldigt bra tidpunkt!

Gynnsamt med utdelning

Den främsta anledningen till varför det är extra bra att starta aktiebolag har med utdelning att göra. Det är nämligen så att du varje år får ett utdelningsutrymme som bestäms av ett schablonbelopp, helt oberoende av vad du har haft för aktivitet i företaget.

Skulle du välja att inte ta någon utdelning ett år flyttar du med dig det här utdelningsutrymmet till nästa år, skulle du inte ta utdelning då heller så flyttar du med dig två års sparade utdelningsutrymmen.

För att kunna få ett utdelningsutrymme krävs det bara att du äger företagets aktier vid ingången av året. Du behöver inte ha dragit igång verksamheten i praktiken, så länge aktiebolaget är bildat på pappret.

Allt du behöver veta om hur utdelning fungerar!

Exempel på utdelning

Benny startar sitt aktiebolag den 20 december 2023. Eftersom han äger aktierna vid ingången av 2024 får han med sig ett utdelningsutrymme enligt förenklingsregeln. Benny har ett förlängt räkenskapsår och vid hans första bokslut 2024 har hans företag gått med vinst. Benny väljer att disponera ut vinsten i form av utdelning, hans utdelningsutrymme består då av schablonbeloppet från 2024 plus schablonbeloppet för 2025.

Anna-Maria har jobbat mycket med sin affärsplan, hittat potentiella kunder och lärt sig hur man bokför. När hon startar sitt aktiebolag den 20 januari 2024 börjar uppdragen rulla in direkt och hon gör en stabil vinst under sitt första år och väljer att ta utdelning 2025. Eftersom hennes aktiebolag bildades under 2024 har hon bara ägt sina aktier vid ingången av 2025. Därför blir hennes utdelningsutrymme ungefär hälften så stort som Bennys enligt förenklingsregeln.

Lär dig allt om aktiebolag

Det är ingen bra idé att starta aktiebolag enkom på grund av att du kan få stort utdelningsutrymme, men om du ändå har planerat att starta aktiebolag inom den närmsta tiden så är det gynnsamt att passa på just innan årsskiftet.

Utdelning är bara en av många fördelar med att välja just aktiebolag som bolagsform, vad finns det mer för fördelar och vad är nackdelarna? Läs vår guide om vad du ska tänka på inför företagsstarten för att få massvis med bra tips!

I vår nedladdningsbara guide får du ännu mer detaljerade tips om allt du kan tänkas ha koll på när du startar aktiebolag.

Vill du få hjälp med pappersarbetet?

Att starta aktiebolag är en process som kräver mycket administration och pappersarbete, vilket kan vara svårt för någon som inte är insatt. Därför hjälper vi dig med att ta fram alla nödvändiga dokument och intyg, fram tills att ditt aktiebolag är registrerat. Få en stressfri start på din företagsresa genom att starta ditt aktiebolag med Bokio!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser