SWIFT-kod

Definition:

En SWIFT-kod (numera ofta BIC-kod) används för att identifiera en bank i samband med internationella betalningar.

Vad är en SWIFT-kod?

En SWIFT-kod är en unik kod som identifierar varje bank som är med i SWIFT-nätverket. Denna kod används för att identifiera specifika banker vid internationella transaktioner, vilket gör det möjligt för pengar att skickas säkert och effektivt mellan personer och företag i olika länder.

Benämningen SWIFT-kod används inte lika ofta längre, utan har i många fall ersatts av termen BIC-kod.

Vad är SWIFT?

SWIFT är en den internationella organisation som tillhandahåller systemet för att kunna göra säkra internationella betalningar. SWIFT betyder Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och säkerställer att internationella betalningar mellan företag och privatpersoner sker på ett standardiserat och säkert sätt.

Alla stora banker runt om i världen, inklusive svenska banker, är med i SWIFT-nätverket, vilket gör att betalningar med SWIFT-koder är en universell standard.

Är det någon skillnad mellan en SWIFT-kod och BIC-kod?

Nej, en SWIFT-kod och BIC-kod är samma sak. BIC står för Business Identifier Code och kan därför vara en mer precis beskrivning av vad den unika koden representerar. En SWIFT-kod och BIC-kod är alltså precis samma kod för en bank, men två olika sätt att benämna koden. I regel har benämningen BIC-kod ersatt SWIFT-kod.

Hur ser en SWIFT-kod ut?

En SWIFT-kod är en serie av åtta till elva tecken. De sex första tecknen är alltid bokstäver som anges med versaler, varav de fyra första representerar bankkoden följt av två bokstäver som beskriver landskoden. Därefter följer två tecken som står för platskoden, till sist är det tre tecken som är valfria och betecknar en filialkod.

SWIFT-koden måste alltid skrivas utan några punkter, mellanslag eller bindestreck för att vara giltig. Ett exempel på hur en SWIFT-kod kan se ut är "SWEDSESS", vilken är Swedbanks SWIFT-kod.

Kontrollera en SWIFT-kod

Det finns flera verktyg online som du kan använda för att verifiera en SWIFT-kod, bland annat SWIFT:s egen.

Genom att ange SWIFT-koden kan du kontrollera om den är giltig och se vilken bank den tillhör. Detta kan vara användbart när du skickar pengar internationellt för att säkerställa att pengarna går till rätt bank.

Hur vet jag vilken SWIFT-kod min bank har?

Om du ska ta emot en internationell betalning kan du bli tillfrågad om vilken SWIFT-kod du har. För att ta reda på detta kan du gå in på din banks hemsida, alternativt få koden i en bilaga eller på ett kontoutdrag.

Vad mer behövs vid internationella betalningar?

Om du ska ta emot en internationell betalning behöver du förutom din banks SWIFT-kod även ett IBAN-nummer. IBAN betyder International Bank Account Number och är ett krav för att du ska kunna ta emot internationella betalningar. Man kan säga att SWIFT-kod används för att identifiera en bank och IBAN-nummer används för att identifiera ett bankkonto.

Kan man hantera internationella betalningar i Bokio?

Ja! I Bokio kan du betala leverantörsfakturor till utländska företag, i sådana fall behöver du ha tillgång till deras BIC-kod och IBAN-nummer. Med Bokio Företagskonto kommer du snart kunna få ett IBAN-nummer och kunna ta emot utländska betalningar direkt i Bokio.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?