IBAN-nummer

Definition:

IBAN-nummer är ett system som används vid betalningar till mottagare i andra länder.

Vad är IBAN-nummer?

IBAN är en akronym av International Bank Account Number. IBAN används inom EU/ESS-länderna och gör det smidigare att hantera betalningar. När du gör en betalning till något annat land i EU ska du alltid ange mottagarens IBAN-nummer.

Hur är IBAN uppbyggt?

IBAN-numret skapades för att kunna automatisera kontrollen av utlandsbetalningar, innan IBAN var på plats behövde varje betalning granskas manuellt. Beroende på vilket land mottagaren är bosatt i varierar IBAN-numrets längd något. Spannet sträcker sig från 15 tecken som lägst och 34 som längst.

Siffrorna i IBAN-numret anger vilket land mottagaren befinner sig i, vilken bank kontot finns hos och vilket konto det handlar om. Det svenska IBAN-numret inleds med SE som följs av 22 siffror.

Obligatorisk att ange IBAN

Sedan första januari 2007 är det obligatoriskt att ange IBAN-nummer vid landsöverskridande betalningar inom EU, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein. Oftast räcker det inte med IBAN, utan många gånger behöver man även ange ett så kallat BIC-nummer.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?