OCR-nummer

Definition:

Vid elektroniska betalningar används ett OCR-nummer som referens för att identifiera betalningen.

Håll koll på dina fakturor med OCR-nummer

Nuförtiden är i princip alla betalningar elektroniska. På digitala fakturor finns det oftast möjlighet att antingen lämna ett meddelande eller skriva in OCR-nummer. Båda alternativen syftar till att förtälja vem avsändaren är och vad betalningen avser.

OCR betyder Optical Character Recognition och är alltså ett system för att automatisera igenkänning av betalningsinformation. På så sätt kan du undvika stora delar av den manuella hanteringen. Fakturor med OCR-nummer kan tolkas digitalt och en betalning kopplas automatiskt ihop med rätt faktura.

Hur hittar man OCR-numret?

På en faktura finns det vanligtvis mycket siffror att navigera genom, vilket kan göra det svårt att veta just vilket nummer som är OCR-numret. På fysiska fakturor återfinns alltid OCR-numret längst ner på pappret på vänster sida.

På digitala fakturor finns det inget lika givet ställe att hitta OCR-numret. För att väga upp detta faktum är det ofta tydligt markerat vad som är OCR-numret. Många moderna lösningar innebär att du kan scanna in fakturan och därmed slipper skriva av numret.

Hur känner man igen ett OCR-nummer?

Ett OCR-nummer kan vara olika långt beroende på vem som skickar fakturan, men några gemensamma drag är att det brukar inledas med en hashtag (#) och därefter följas av enbart siffror.

Skapa fakturor med OCR-nummer i Bokio

I Bokio kan du lägga till eget OCR-nummer för dina utgående fakturor. På så sätt blir hanteringen smidigare både för dig och för din kund!

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?