Revers

Definition:

Revers är ett skriftligt avtal mellan två parter, där ett löfte om att betala tillbaka en skuld upprättas.

Vad är en revers?

En revers är ett dokument som fungerar som ett löfte om betalning. Revers benämns ofta som skuldebrev, och syftar på samma sak.

En revers används ofta inom finanssektorn och innebär att en person eller företag utlovar att betala en viss summa pengar till en annan person eller företag vid en bestämd tidpunkt. En revers kan också vara mellan två privatpersoner, även om det inte är lika vanligt.

Hur fungerar en revers?

En revers fungerar som de flesta andra avtalen. Två parter ingår ett avtal, vilket styrks av ett dokument. I detta fallet har reversen som syfte att bekräfta att den ena parten (gäldenären) lovar att betala tillbaka en skuld till den andra parten (borgenären).

Vad innehåller en revers?

En revers kan vara väldigt fri i sin utformning och saknar formella krav på vad den ska innehålla. För att reversen ska vara giltig så måste den däremot vara undertecknad av låntagaren.

Rent krasst kan därför en revers endast innehålla informationen "Person A har lånat 10 000 kronor från person B", följt av person A:s underskrift.

För att undvika missförstånd är det givetvis bra att inkludera ytterligare information kring när skulden ska betalas tillbaka, på vilket sätt, om det tillkommer någon ränta och så vidare.

Reverslån

Ett reverslån är ett lån som ges med en revers som säkerhet. Det innebär att om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet inom den bestämda tidsramen, kan långivaren använda reversen för att ta betalt.

Reverslån kan vara ett alternativ för företag som behöver snabb finansiering, men det är viktigt, som vid alla lån, att noggrant läsa igenom villkoren innan ett sådant lån inleds.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?