Skuld

Definition:

En skuld betyder att en part är skyldig en annan part något, i många fall består skulder av pengar.

Skulder i företagssammanhang

För många har ordet "skuld" en negativ association. Men för väldigt många, både företagare och privatpersoner, en skulder en ett vanligt inslag i livet. Varje gång du köper något på faktura har du en skuld tills dess att du har betalat. Det är först när man drar på sig skulder som man har problem att betala av som det börjar bli ett problem att ha mycket skulder.

Få koll på dina skulder med hjälp av en budget.

Gäldenär och borgenär

När man talar om skulder brukar man använda begreppen gäldenär och borgenär för att definiera förhållandet i skulden. En gäldenär är den part som står i skuld till någon, borgenär är den part som har en fordran på någon. Exempelvis lånar gäldenären pengar av borgenären.

Kortfristiga skulder

I företag skiljer man olika typer av skulder baserat på hur lång återbetalningstid en skuld har. Kortfristiga skulder är skulder som betalas av inom ett år, vanliga exempel är leverantörsfakturor, moms och skatteskulder.

Långfristiga skulder

I kontrast till de kortfristiga skulderna så har långfristiga skulder en återbetalningstid som är längre än ett år. Den här typen av skulder är ofta sammankopplade med större företagslån från banken.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?