Deklaration

Definition:

Ett dokument som lämnas in till Skatteverket årligen. I deklarationen framgår hur mycket pengar du har tjänat under året och används som underlag för hur mycket skatt du ska betala. Både företag och privatpersoner behöver deklarera.

Vad är en deklaration?

Alla som är skattepliktiga ska deklarera sina inkomster och skicka in sina uppgifter till Skatteverket i form av en deklaration, även kallad inkomstdeklaration. När din deklaration är inskickad ser Skatteverket hur mycket pengar du har tjänat in under året och räknar sedan ut hur mycket skatt du ska betala.

Den här summan jämförs sedan med den summan som du har betalat i preliminärskatt och därefter får du antingen betala in skillnaden i form av restskatt eller så får du tillbaka pengar genom skatteåterbäringen.

Deklaration för privatperson

För de allra flesta är det inte särskilt svårt att fylla i sin deklaration som privatperson. Om man får sin inkomst från inkomstslaget tjänst, det vill säga av en anställning, brukar det räcka med att kontrollera att uppgifterna stämmer. I särskilda fall kan man behöva göra några justeringar, men oftast räcker det att granska uppgifterna för att sedan skicka in.

Inkomstdeklaration för aktiebolag

Aktiebolag ska lämna in Inkomstdeklaration 2. Den består av huvudblanketten samt bilagorna Räkenskapschema (INK3R) och Skattemässiga justeringar (INK3S).

Om du är ägare eller delägare i ett fåmansbolag ska du även lämna in K10-bilagan tillsammans med din privata inkomstdeklaration. I K10-bilagan deklarerar du dina utdelningar från ditt aktiebolag och eventuella vinster eller förluster om du har sålt aktier i ditt aktiebolag.

Så fungerar lön och utdelning i aktiebolag

Deklarera för enskild firma

När du har gjort bokslut för din enskild firma tar du resultatet därifrån och fyller i den så kallade NE-bilagan. Även om en enskild firma inte är en egen juridisk person behöver du göra en deklaration även för din firma.

Som enskild näringsidkare fyller du i NE-bilagan, en blankett som är anpassad för enskilda firmor. Utöver NE-bilagan ska du fylla i en inkomstdeklaration som privatperson.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?