Aktiebrev

Definition:

Ett aktiebrev beskriver vem som äger aktier i aktiebolaget. Ett aktiebrev kan ses som ett bevis på att någon äger aktier.

Aktiebrev bevisar aktieinnehav

I en aktiebok framgår det hur många aktier som finns ett aktiebolag och vilka som äger aktierna. Ett aktiebrev är ett dokument som styrker ditt innehav i aktiebolaget, i aktiebrevet framgår det hur många aktier en aktieägare äger samt vilket slag aktierna är av.

Om en aktieägare begär ett aktiebrev måste det lämnas ut. Om du skulle överlåta en aktie till någon annan ska du lämna över aktiebrevet till den nya aktieägaren. Innan du lämnar över aktiebrevet ska du signera med din namnteckning och skriva att du har överlåtit aktien i fråga.

Intresserad av att starta aktiebolag?

När man startar aktiebolag kan det vara mycket att hålla reda på. Därför har vi gjort en inledande guide om hur man startar aktiebolag – steg för steg och massvis med tips längs vägen.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?