Aktiebok

Definition:

En aktiebok är en förteckning över aktier och vilka som är aktieägare i ett aktiebolag.

Varför behövs en aktiebok?

Alla aktiebolag består av ett visst antal aktier. Hur många aktier företaget ska bestå av och hur mycket varje aktie är värd bestäms i samband med att stiftarna fyller i stiftelseurkunden. I aktieboken är det beskrivet vilka som äger aktier samt hur många aktier varje enskild person äger. Om det sker några förändringar i boken, exempelvis att någon säljer aktier, ska detta dokumenteras i aktieboken. Det finns inga tydliga regleringar kring i vilket format en aktiebok ska vara. Den kan vara i digitalt format eller en fysisk bok.

Aktieboken är offentlig

För den som vill kontrollera ett aktiebolag ska aktieboken vara öppen för allmänheten. Det kan röra sig om intressenter som har fattat intresse för ett företag eller när representanter från Bolagsverket vill kontrollera uppgifter.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?