Ta emot e-faktura från leverantörer

Låt dina leverantörer skicka e-fakturor till dig och ta emot dem direkt i Bokio! All data för att kunna hantera betalning och bokföring skickas direkt till ditt konto, redo att betalas och bokföras med några få klick!

Aktivera e-faktura

För att kunna ta emot e-fakturor från leverantörer behöver du gå in under Inställningar och aktivera möjlighet för e-faktura. Klicka på Konfigurera e-faktura under Fakturor.

Gå till Konfigurera e-faktura under Inställningar

Har du inte använt e-faktura för att skicka till dina kunder sen tidigare så kan du även aktivera det här. För att aktivera möjligheten att ta emot e-fakturor från leverantörer, klicka i Ta emot e-fakturor.

Klicka i Ta emot e-fakturor

Om du vill kan du skriva in ett meddelande som dina leverantörer ser när de söker efter dig i annat e-fakturasystem. Bekräfta också om du har ett GLN-nummer eller ej.

Här kan du läsa mer om hur GLN-nummer fungerar

Välj om du har GLN nummer

Bjud in dina leverantörer att skicka e-faktura till dig

För att dina leverantörer ska kunna skicka e-faktura till dig måste du först informera dem om att du kan ta emot e-faktura. Detta gör du enkelt genom att skicka en förfrågan till leverantören direkt från Bokio.

Lägg till leverantören, alternativt klicka dig in på en redan existerande leverantör. Klicka på Redigera leverantör och scrolla ner till informationen om e-faktura. Här ser du även om leverantören stöder e-faktura eller ej. Välj din leverantör i rullistan och klicka sedan på att skicka förfrågan om e-fakturering.

När detta är gjort kommer din leverantör få ett mejl om att du vill ta emot fakturor som e-faktura och kan här bekräfta eller neka din förfrågan.

Ta emot e-faktura

När en leverantör skickar en e-faktura till dig får du en notis om detta (om du har på notifikationer i Bokio). Mottagna e-fakturor hamnar under Leverantörer och inköp → Leverantörsfakturor. Du kan enkelt se vilka fakturor som är e-fakturor genom att titta efter den här ikonen:

E-faktura leverantörsfakturor

Att lägga till betalning och registrera e-faktura fungerar på samma sätt som andra leverantörsfakturor.

Krediterad e-faktura

Om din leverantör krediterar fakturan så kan även den skickas som e-faktura till ditt företag i Bokio. Du får sedan bokföra kreditfakturan som andra kreditfakturor från leverantörer.

Krediterad e-faktura