Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Fakturera utan företag

Fakturera utan företag eller starta eget?

Att fakturera utan företag har blivit allt mer populärt de senaste åren. Möjligheten till att kunna fakturera genom ett egenanställningsföretag sparar framförallt mycket tid och administration. Men vad är egentligen bäst – att fakturera utan företag eller att starta eget?

Fakturera utan företag - vad innebär det?

Att fakturera utan företag innebär att du som privatperson kan fakturera för dina tjänster utan att ha ett eget företag. Detta görs genom att anlita ett egenanställningsföretag (även kallat faktureringsföretag), som sköter faktureringen och administrationen åt dig.

Du utför arbetet och skickar sedan in en arbetsrapport och faktureringsunderlag till egenanställningsföretaget som i sin tur skickar en faktura till din kund. Därefter betalar företaget ut din lön efter att ha dragit av rätt mängd skatt och avgifter.

Dina kunder betalar fakturan precis som vanligt, du får in pengarna på ditt konto och egenanställningsföretaget sköter administrationen.

Vad är egenanställning?

Egenanställning är en form av anställning där du arbetar på uppdrag av ett egenanställningsföretag, som i sin tur fakturerar din kund för det arbete du utför.

Egenanställningsföretaget ansvarar för att betala ut din lön, dra av skatter och avgifter samt hantera administrationen kring ditt arbete. Detta är en populär lösning för personer som vill arbeta på uppdrag utan att behöva starta och driva ett eget företag.

Det kan vara särskilt smidigt om du gör något enstaka uppdrag med långa mellanrum.

Vad kostar det att fakturera utan företag?

För att faktureringsföretagen ska vara lönsamma tar de ut en avgift på varje faktura. Den här avgiften kan antingen vara en fast summa per faktura eller en procentuell andel av fakturabeloppet.

Det är viktigt att jämföra olika faktureringsföretag och deras avgifter för att hitta det som passar dig bäst. Generellt ligger avgifterna mellan 3-8 % av fakturabeloppet.

När pengarna betalas in till ditt konto har avgiften för att använda faktureringsföretaget redan dragits av. Eftersom du inte gör någon egen betalning kan det kännas som att det inte kostar något, men om du hade fakturerat via eget företag hade du fått in mer pengar på varje faktura.

Exempel: Du vill få ut 25 000kr i nettolön och egenanställningsföretaget som du använder tar ut 6% i serviceavgift. För att få ut 25 000kr efter skatt behöver du fakturera för ungefär 49 900kr, 6% av 49 900 blir 2 994kr. Sammantaget handlar det om stora avgifter varje månad om du försörjer dig genom ett egenanställningföretag.

För att sätta 2 994 kronor i ett sammanhang kan man ställa det mot vad Bokio Premium kostar. Om du skulle sköta din fakturering med Bokio betalar du 299kr/månad, och då ingår förutom faktureringstjänst även bokföring, lönehantering, och företagskonto.

Fakturera utan företag: fördelar och nackdelar

Att fakturera utan företag kan verka lockande, men vad finns det egentligen för baksidor? Och vad är egentligen bäst: att fakturera utan företag eller starta eget?

Fördelar med att fakturera utan företag:

 • Du behöver inte starta eget företag
  För många är det ett stort steg att starta eget, och det innebär en liten startsträcka att komma igång.

 • Du slipper administration
  Det tillkommer många administrativa uppgifter som egenföretagare. Du behöver även sätta dig in i regler, bokföring och ekonomi.

Nackdelar med att fakturera utan företag:

 • Varje faktura kostar pengar
  Den mest uppenbara nackdelen är att det kostar onödiga pengar. En enskild faktura på några tusenlappar må inte vara jättedyr – men om du försörjer dig genom att sälja tjänster kommer du förlora mycket pengar på att inte starta eget företag.

 • Du kan inte göra avdrag för utrustning
  När du driver eget kan du göra avdrag för utrustning som är nödvändig för att bedriva din verksamhet, exempelvis dator, maskiner eller liknande.

 • Sämre kontroll på ditt företag
  Det är svårt att få en bra överblick över din ekonomi om du använder dig av ett egenanställningsföretag. Det kan därför vara svårt att ta välgrundade beslut som gör din verksamhet mer lönsam.

 • Det är inte skalbart
  Egenanställiningsföretag kan vara en lösning på kort sikt. Men om din verksamhet växer och du livnär dig på dina tjänster så är det svårt att skala upp verksamheten om du inte har ett eget företag.

 • Du kan inte planera din lön
  Om du startar ett aktiebolag kan du planera din inkomst på ett helt annat sätt. Då har du möjlighet att ta utdelning och på så sätt betala mindre skatt.


Slutsats

Av listan ovan kan man dra slutsatsen att det kan vara fördelaktigt att fakturera utan företag om man skickar väldigt få fakturor. Om man däremot planerar att livnära sig på sina tjänster så är det närmast ohållbart att fakturera via ett faktureringsföretag. 

I Bokio kan alla driva företag

Att driva företag behöver inte vara så svårt som man tror. Vi håller dig i handen hela resan, och hjälper dig att starta ditt aktiebolag om du behöver. Därefter kan du få en personlig rundtur i Bokio så att du förstår alla funktioner från start.

Om du skulle köra fast finns det massvis med svar på vanliga frågor i hjälpartiklar, blogginlägg, eller facebookgruppen. Du kan även anlita en redovisningskonsult direkt från Bokio om du skulle behöva hjälp med ett mer komplicerat problem.

Utöver bokföring erbjuder Bokio även fakturering, lönehantering, företagskonto och bokslut – allt du behöver för att driva ditt företag samlat i ett och samma ställe, till ett riktigt förmånligt pris!

 

Är du trött på att betala för mycket för att fakturera?

Att starta aktiebolag kan verka främmande och krångligt. I vår guide för att starta aktiebolag har vi samlat massvis med värdefulla tips och trix för dig som går i tankar på att starta eget!

Dina personuppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy.

 

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser