Anton producerar film som får företag att växa - Bokio ser till att han får betalt direkt

Anton producerar film som får företag att växa - Bokio ser till att han får betalt direkt

Att kunna leva på sin hobby är få förunnat. Det vet enmansföretagaren Anton Yngwe som driver produktionsbolaget y-studios. Med hjälp av sin kamera och en stor dos kreativitet skapar han film som kunderna stolta kan marknadsföra sig med i sina digitala kanaler.

Den digitala marknadsföringen med hjälp av rörlig bild växer så det knakar. För Anton innebär det här både fler och större kunder, vilket i sin tur leder till en del nya utmaningar. Att få sina fakturor betalda i tid och kunna ta ut sin lön som planerat är A och O, inte minst för en enmansföretagare. För att undvika sena betalningar har han valt att använda Bokios tjänst Fakturaköp.   

Det var av en ren tillfällighet, i samband med att Anton gjorde film på ett antal Crossfit-tävlingar han själv startat upp, som några sponsorer visade intresse för hans material. Helt plötsligt fanns det en efterfrågan. Då tog han chansen och startade bolag.

– Att kunna leva på min hobby som varit med sen 11-års åldern var inget jag egentligen hade tänkt på. Det här är ett arbete som tidigare krävde stora produktionsteam, men tack vare dagens teknik kan jag sköta allt på egen hand.

Med teknikens utveckling har även branschen för digital marknadsföring fått sig en rejäl skjuts framåt och Anton är övertygad om att den ännu inte har nått sin peak. Fler ser värdet i att marknadsföra sig i sociala medier, inte minst mindre bolag som inser att det finns en chans att växa.

Nyhetssändningar istället för nyhetsbrev

Med allt från fastighetsbolag och industrier till nattklubbar och restauranger har Anton ett brett spann på sina kunder. Projekten han brinner lite extra för är de som tillåter honom att verkligen få leva ut sin kreativitet.

– Ett globalt mobilspels-företag anlitade mig för att förbättra deras interna kommunikation. Det skriftliga nyhetsbrevet gav inte den effekt de önskade och jag fick fria tyglar att producera något nytt. Resultatet blev en typ av nyhetssändningar, inspelade framför en green screen. Hela projektet var jättekul och det visade sig också vara mycket mer effektivt för mottagaren att titta på en video i jämförelse med att läsa ett brev.

"På bara några minuter hade jag skapat mitt konto och var igång"

– När jag startade bolaget tecknade jag en betaltjänst på nätet. Bokföring var för mig väldigt rörigt och programmet jag valde gjorde mig inte klokare. När jag började titta på andra alternativ så fann jag till slut Bokio. På bara några minuter hade jag skapat mitt konto och var igång. Det kändes nästan för enkelt, som att jag hade missat något, säger Anton.

– Det var en helt annan nivå på användarvänlighet. Om jag inte förstod hur jag skulle göra så fick jag det förklarat för mig så att jag direkt kunde gå vidare till nästa steg. 

Svårigheten att få kunderna att betala i tid

Med hjälp av Bokios faktureringsprogram har Anton byggt upp en bra rutin på sin fakturering. När första utkastet på en film är klart skickar Anton det till kunden tillsammans med fakturan. Detta görs löpande och sammanlagt brukar det bli runt 5 till 10 fakturor per månad. Utmaningen för Anton är sedan att få in pengarna i tid.

– Förmodligen är jag lite för snäll. Ibland har det tagit upp till 70 dagar efter förfallodatum tills jag fått pengarna. Det är både tidskrävande, frustrerande och inte minst så skapar det en dålig kundrelation. Som egenföretagare kan jag lätt känna mig lite lurad när de stora bolagen hanterar mig lite som de vill. 

När Bokio tidigare i år släppte tjänsten Fakturaköp, var Anton snabb på bollen. Konflikten om sena betalningar som skedde till och från kan han nu låta någon annan ta istället.

– Det är väldigt skönt att inte längre behöva tjata på mina kunder och kunna ta ut min lön i slutet av månaden som planerat. Tiden jag lade ner på alla telefonsamtal och mejl fram och tillbaka kunde ta upp mot tio timmar i månaden. Det här får jag igen nu, samtidigt som jag kan fortsätta att hålla en god ton med mina kunder. 

Fokusera på det du är bra på

För Anton är det är en otrolig frihet att driva eget. Han trycker också på hur viktigt det är att lägga tiden på det som faktiskt gör nytta, att göra det du är bra på och inte bli för spretig.

– Bokio gör att jag slipper lägga onödigt mycket tid på det administrativa. Istället kan jag fokusera på det jag tycker är kul.

Läs mer om Fakturaköp