Mervärdesskatt

Definition:

Mervärdesskatt är en skatt som läggs på priset vid försäljning av varor och tjänster.

Mervärdesskatt benämns vanligtvis som moms

Moms är en förkortning av meromsättningskatt, som är samma sak som mervärdesskatt. Det är alltså ingen skillnad på mervärdesskatt och moms.

Mervärdesskatt för privatpersoner

För privatpersoner är mervärdesskatt inget som man behöver tänka på. Skatten läggs automatiskt på alla varor du köper. 

Mervärdesskatt för företag

För företag däremot är mervärdesskatten desto mer närvarande. När du startar eget företag väljer du om du ska registrera dig för moms eller inte, i de allra flesta fallen så behöver du vara momsregistrerad. När du driver företag behöver du hålla koll på hur mycket mervärdesskatt det är på varor och tjänster som du säljer respektive köper.

Du redovisar sedan din mervärdesskatt i en momsdeklaration. Om den ingående mervärdesskatten (den som tillkommer när du köper något) är större än den utgående mervärdesskatt (den som du lägger på när du säljer något) kommer du få tillbaka pengar från Skatteverket, och vid motsatta situationen kommer du få betala in pengar till Skatteverket.

Med andra ord är mervärdesskatt ingen kostnad för företagare i slutändan – eftersom den ingående och utgående skatten kvittar ut varandra. Lär dig mer om moms och andra skatter.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?