Annuitetslån

Definition:

Annuitetslån är ett lån där lånekostnaden är lika stor under hela återbetalningstiden.

Vad är annuitetslån?

Annuitetslån är ett typ av lån där låntagaren betalar en fast månatlig summa under hela låneperioden. Den totala summan som betalas varje månad inkluderar både räntan och amorteringen på lånet. Det betyder att räntan successivt minskar under lånetiden medan amorteringen succesivt ökar.

Fördelar och nackdelar med annuitetslån

Eftersom lånekostnaden är konstant blir det lättare för dig som företagare att planera din budget. Dessutom undviker du stora betalningar i början av lånet, vilket kan leda till likviditetsbrist.

Nackdelen med annuitetslån är att den totala kostnaden för lånet ofta blir högre än för ett lån med rak amortering. Det är också vanligt att ett annuitetslån tar längre tid att betala tillbaka jämfört med ett lån med rak amortering, vilket innebär att du är skuldsatt under en längre period.

Rak amortering

En annan typ av lån är lån med rak amortering. Då amorterar du lika stort belopp varje månad, men eftersom räntan är högre vid en större skuld kommer dina lånekostnader vara högre vid början av lånet, för att sedan minska när du har betalat av stora delar av lånet.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?