Effektiv ränta

Definition:

Den effektiva räntan är den totala räntekostnaden för ett lån, inklusive avgifter som uppläggningsavgift med mera.

Vad är effektiv ränta?

När du tar ett lån vill du komma undan så billigt så möjligt, oavsett om det är för ditt företag eller i ett privat sammanhang.

Det bästa sättet att jämföra olika låns kostnader är att jämföra den effektiva räntan. Då vet du hur mycket det totala lånet kommer kosta dig, inklusive uppläggningsavgifter, eventuella avi-avgifter och administrationsavgifter etcetera.

Nominell ränta och effektiv ränta

Den nominella räntan är kostnaden för ett lån – utan de dolda avgifterna. Den nominella räntan ger därför i många fall inte en rättvis bild av hur mycket lånet kommer kosta totalt.

När långivare marknadsför sina erbjudanden är det den nominella räntan som presenteras eftersom den framstår som mer fördelaktig. Eftersom vissa lån innehåller dolda avgifter som kan vara höga, säger det inte särskilt mycket att jämföra olika låns nominella räntor.

Den effektiva räntan står ofta i det finstilta eller inte alls. Om du ber om att få reda på den effektiva räntan hos en långivare är de skyldiga att uppge den enligt lagen.

Låna pengar för att starta företag

Behöver du tips på hur du kan finansiera din företagsstart? Läs vårt blogginlägg och starta din företagsresa idag!

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?