Amortering

Definition:

Amortering syftar på det belopp som du betalar av ditt lån med vid varje givet betalningstillfälle.

Vad betyder amortering?

När du tar ett lån hos banken betalar du tillbaka en del av lånet regelbundet, allra vanligast varje månad. Amortering är det belopp som du betalar tillbaka vid varje betalningstillfälle till din långivare.

Större lån har en längre återbetalningstid och i samband med att du ingår ett låneavtal brukar en amorteringsplan upprättas, där det bestäms hur stor amorteringen är varje månad och hur lång återbetalningstid du har.

Låneränta + amortering = ditt betalningsbelopp

För att banken ska tjäna pengar på att låna ut pengar tar de ut en ränta på de lånade pengarna. När du amorterar lånet betalar du alltså tillbaka en del av dina lånade pengar plus räntekostnaden.

Rak amortering

Rak amortering är den vanligaste formen av amortering och innebär att du amorterar samma belopp varje betalningstillfälle. Eftersom räntekostnaderna är högre när ditt lånade belopp är större kommer din lånekostnad vara högre i början av lånet än i slutet. Själva amorteringen är alltså samma belopp under hela lånet – men räntan är högre i början.

Annuitetslån

Till skillnad från rak amortering så har ett annuitetslån inte samma belopp amortering vid varje betalningstillfälle. Istället så har du en fast lånekostnad vid varje betalningstillfälle, vilket betyder att räntekostnaden och amorteringskostnaden varierar under lånets gång. Medan lånekostnaden sjunker i slutet av ett lån vid rak amortering, så är lånekostnaden alltså konstant vid ett annuitetslån.

Extra amortering

Om man har pengar över och snabbare vill betala av sitt lån kan man betala extra amortering. Då betalar du in mer pengar än den plan du och långivaren ursprungligen kommit överens om.

Eftersom räntan påverkas av att du betalar av lånet snabbare än planerat kan du komma att betala en avgift, ränteskillnadsersättning, särskilt om du har bunden ränta på lånet.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?