Allokering

Definition:

Inom ekonomistyrning betyder allokering hur man fördelar resurser inom företaget.

Allokering i ekonomisk kontext

Allokering är ett vanligt begrepp när man pratar om finanser. När man har en summa pengar som man vill investera för att ge långsiktig avkastning är allokering ett nyckelbegrepp. Syftet är att fördela kapital på olika aktieportföljer och fonder för att undvika en stor förlust om en enskild aktie skulle sjunka i värde.

Allokering i företagsstyrning

För dig som driver eget krävs en bra förmåga att allokera dina tillgängliga resurser på bästa sätt. Om du egenföretagare handlar det om att allokera din tid mellan olika områden, exempelvis fakturerade timmar, tid åt marknadsföring, tid åt bokföring etcetera.

Om du går i tankar att investera behöver du tänka igenom hur du vill allokera dina resurser, kanske vill du anställa personal för att öka produktionstakten, behöver du köpa någon ny utrustning för att effektivisera arbetet eller vill du lägga över en arbetsbörda på en byrå?

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?