Bokför transaktioner med bankregler

Med bankregler slipper du söka efter en bokföringsmall varje gång du ska bokföra en banktransaktion. Transaktionsdatan analyseras och om den matchar med en bankregel så föreslås mallen automatiskt och du kan enkelt bokföra transaktionen med bara ett klick!

Bankregler fungerar både för automatisk bankkoppling, om du har Bokio Företagskonto eller importerar bankrader manuellt.

Läs mer om hur du skapar och hanterar bankregler här!

Så bokför du med bankregler

När du har skapat en bankregel så aktiveras den automatiskt och nya samt redan importerade transaktioner kommer nu kunna matcha med regeln. För att bokföra transaktionerna, gå till Bank → Transaktioner att bokföra.

Transaktioner att bokföra

När du markerar en transaktion som är kopplad till en specifik bankregel kommer samtliga rader som är matchade med samma regel att markeras. Du har nu möjlighet att snabbt och enkelt bokföra dessa transaktioner med bara ett klick!

I de fall flera bankrader matchar med en bankregel och du av någon anledning endast vill bokföra en av dem så klickar du igen på den transaktion du vill bokföra. Då kommer de andra raderna att avmarkeras.

Bokför med bankregler

Genom att klicka upp en markerad transaktion i högerfältet kan vi göra justeringar på verifikatet såsom att ändra titel, lägga till underlag eller skriva en kommentar. Skulle du av någon anledning vilja byta bokföringsmall så klickar du på bakåtpilen högst uppe i fältet (obsarvera att detta ändrar bokföringsmall för samtliga transaktioner som är markerade).

Klicka upp transaktion

Kontrollera att samtliga transaktioner som är markerade ska bokföras med den bankregel de matchat med. Vill du se hur verifikaten kommer se ut kan du klicka på Förhandsgranska verifikat. Klicka på Bokför transaktioner när du är klar!

Bokförda transaktioner

Visa och redigera bankregel

Du kan se detaljer för bankregeln samt redigera den genom att klicka på namnet för bankregeln uppe till höger eller i listan av transaktioner.

Redigera bankregel

Här kan du alltså se villkoren för regeln och redigera den direkt.

Visa eller redigera bankregel

 

Läs mer