Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Swish QR-kod

QR-kod Swish - så skapar du egna QR-koder för din försäljning

Swish är en populär betalningsmetod både för företagare och privatpersoner. Istället för att behöva logga in och göra överföringar via banken, kan man enkelt göra smidiga betalningar via mobilen. I den här artikeln går vi igenom hur du går tillväga för att skapa en QR-kod för Swish-betalningar!

Hur skapar man QR-kod för Swish?

Att använda sig av QR-kod för att ta betalt från dina kunder är en smidig lösning som fungerar i sammanhang där du och dina kunder möts ute i verkligheten.

Det finns två olika sätt att skapa en QR-kod för Swish: antingen via mobilen eller via Swishs hemsida.

Skapa QR-kod via Swish-appen

 1. Gå in på din profil via hemskärmen på Swish. Du hittar till din profil via symbolen som ser ut som en människa längst till höger i nedre bildkant.
 2. När du klickar på symbolen får du automatiskt upp din QR-kod.

Skapa QR-kod via hemsidan

När du skapar en QR-kod via hemsidan får du göra ett antal val. Om du tänker efter noggrant kan du med enkla medel underlätta din bokföring (mer om det senare). Så här gör du för att skapa en QR-kod till ditt företags Swish via hemsidan:

 1. Gå in på swish.nu/marknadsmaterial
 2. Storlek:Välj om du vill att Swish-skylten ska vara i stort (A4) eller litet (5x8cm) format.

 3. Färg: Välj om du vill att skylten ska vara i färg eller svartvit.

 4. Rubrik: Skriv i en rubrik för Swish-skylten

 5. Nummer: Skriv in ditt företags Swish-nummer

 6. Belopp: Välj om du vill lägga in ett förinställt belopp. Detta kan vara smidigt om all din försäljning kostar lika mycket. Du kan också välja om kunden ska kunna ändra beloppet eller om du vill låsa det.

 7. Betalningsmeddelande: Här kan du välja om du vill att kunden ska skriva in något särskilt meddelande i samband med betalningen. Du kan välja så att kunden inte kan ändra meddelandet.

 8. Filformat: Slutligen får du välja om du vill spara QR-koden i PDF eller PNG.

 9. Ladda ner QR-koden: När du har följt alla stegen ovan laddar du ner din QR-kod. Därefter kan du skriva ut den och använda den för din verksamhet!

Så här kan det färdiga resultatet se ut!

Hur betalar kunden med QR-kod?

När du har skrivit ut din QR-kod är det väldigt enkelt för kunden att betala. QR-koden skannas genom antingen Swish-appen eller den vanliga mobilkameran. Därefter hamnar betalaren automatiskt i betalningsvyn i Swish.

Hur mycket information ska man lägga in i QR-koden?

Hur mycket information du ska lägga in i din QR-kod beror på hur din försäljning ser ut. Generellt kan man säga att det blir enklare för kunden om allting är förifyllt direkt vid skanningen. Detta kan vara lämpligt om du endast säljer en unik vara, exempelvis cykeltvätt.

Om du till exempel har en biodling och säljer honung och har två olika storlekar på burkarna kan du underlätta för kunderna genom att skriva ut varsin QR-kod för respektive storlek. Om någon däremot vill köpa två stora burkar så kan du anpassa QR-koden så att priset för en honungsburk är förifyllt, men att kunden kan ändra beloppet.

Så automatiserar du bokföringen av Swish-betalningar

När du får en betalning från Swish ser du inte bara att det är en Swish-betalning i transaktionslistan, utan också det meddelande som kunden skrivit i samband med betalningen (så här funkar det i Bokio, men inte hos andra banker). Detta möjliggör att du kan skapa egna regler för hur Swish-transaktionerna ska bokföras.

Om du exempelvis säljer fika på en gård kan du sätta upp en bankregel i Bokio som gör att alla transaktioner som innehåller meddelande "Gårdsförsäljning fika" kommer att bokföras med mallen Försäljning varor 12% moms. Det enda du behöver göra är att godkänna med ett klick!

Eftersom du har valt att "Gårdsförsäljning fika" är betalningsmeddelandet för alla Swish-betalningar via din QR-kod (se steg 7) kan du vara säker på att betalningarna registreras och bokförs korrekt.

Kom igång med Swish Företag idag!

 

Bildkälla: www.swish.nu/marknadsmaterial/pressbibliotek

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser