Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Lagerbolag

Lagerbolag – allt du behöver veta om lagerbolag!

Att starta aktiebolag kan innebära mycket pappersarbete, krångliga begrepp och långa väntetider. Därför kan man ta en genväg och köpa ett så kallat lagerbolag. Vi går igenom vad det innebär att köpa ett lagerbolag och vilka för- och nackdelar det finns!

Vad är ett lagerbolag?

Man kan beskriva ett lagerbolag som ett helt färdigt aktiebolag, men som aldrig har haft någon verksamhet, utan lagerbolaget är endast skapat för att säljas till en ny ägare. Syftet med lagerbolag är att någon redan har genomgått processen att starta aktiebolaget, som kan framstå som krånglig och tidskrävande.

Ett lagerbolag är därför i princip redo för att börja bedriva verksamhet så fort du har köpt det. I verkligheten kan det dock finnas vissa hinder som gör att lagerbolaget inte är helt startklart vid köptillfället (mer om detta senare).

Är lagerbolag bra? Fördelar och nackdelar

Lagerbolag marknadsförs ofta som den bästa lösningen för dig som vill starta aktiebolag, exempelvis lyfter många aktörer att du kan ha tillgång till ditt nya företag inom några timmar. Men hur är det egentligen att köpa ett lagerbolag? Vi reder ut för- och nackdelarna.

Fördelar:

Snabbt
Du får ditt organisationsnummer inom några timmar.

Enkelt
Olika leverantörer erbjuder olika mycket hjälp vid köpet. Generellt så brukar du få hjälp med olika dokument såsom stiftelseurkund, aktiebok och bolagsordning.

Nackdelar:

Extra kostnad
För dig som startar aktiebolag kan det ta ett litet tag innan verksamheten börjar bli lönsam. Då innebär det en extra kostnad att köpa ett lagerbolag. Ofta så tillkommer det fler kostnader under resans väg om du vill ha hjälp med mer än det absolut nödvändiga.

Du kan inte börja verksamheten direkt
Även om du får tillgång till ditt företag och organisationsnummer direkt så betyder det tyvärr inte att du kan börja driva företaget. Du måste exempelvis ansöka om F-skatt, moms och arbetsgivarintyg (i vissa fall ingår detta i köpet, i andra fall inte). Till sist måste du få en så kallad generalfullmakt, som gör att du får företräda ditt företag.

För att kunna fakturera behöver du även ha ett företagskonto, detta ansöker du om från banken och är en separat process som inte direkt hänger ihop med ditt lagerbolag. Hur lång handläggningstiden är, för att öppna ett företagskonto, kan variera mellan olika banker. Det krävs fortfarande en arbetsinsats från dig När du läser om att köpa lagerbolag framstår det som att du knappt behöver lyfta ett finger. I praktiken innebär det att du fortfarande måste fylla i mycket information, som i sin tur skickas in av din lagerbolagsleverantör.

Så köper du ett lagerbolag

När du ska köpa ett lagerbolag finns det många olika aktörer att välja mellan, exempelvis redovisningsbyråer, jurist-/advokatbyråer eller bokföringsprogram. Många erbjuder samma tjänster till liknande priser. Innan du bestämmer dig är det bra att ha gjort research av leverantören så att du känner dig säker på att det är en legitim aktör.

När du har valt leverantör så kan processerna skilja sig åt mellan olika aktörer. Ett gemensamt första steg är att du behöver lämna all den information som krävs för att upprätta bolagsordning, aktiebok, stiftelseurkund med mera.

Så kommer du igång med lagerbolag

När du har köpt ditt lagerbolag och fått ditt organisationsnummer är ditt aktiebolag aktivt. För att kunna ingå avtal och liknande i företagets namn behövs en generalfullmakt. När det kommer till att betala och ta betalt är det väldigt viktigt att inte blanda sin privata ekonomi med företagets, därför behöver du öppna ett företagskonto. När du har ditt företagskonto på plats kan du börja ställa ut fakturor och göra betalningar.

Innan du börjar skicka fakturor är det viktigt att se till att du registrerad för moms och har ansökt om en F-skattesedel, som är ett bevis på att du betalar din preliminärskatt och dina sociala avgifter.

När startar räkenskapsåret för ett lagerbolag?

När du köper ett lagerbolag är det bra att tänka på att företagets räkenskapsår inte börjar när du köper det – utan när det registrerades hos Bolagsverket. Det är därför en bra idé att kolla upp när just det lagerbolag som du köper har sitt räkenskapsår, särskilt om du köper lagerbolaget sent på året.

Lagerbolag med bankkonto

För att göra företagsstarten så smidig som möjligt vore det bästa att köpa ett lagerbolag som kommer med ett bankkonto. Tyvärr finns det inte några sådana lösningar. Ett lagerbolag är bara ett tomt aktiebolag som har bildats för att säljas vidare, det har ingen tidigare historik av ha drivit någon verksamhet och har därför inget tillhörande företagskonto.

Att öppna ett företagskonto är en helt annan process där du lämnar din ansökan till banken. Banken har lite olika kriterier för att bevilja dig ett bankkonto, där de bland annat bedömer din förmåga att bli lönsam och din privatekonomi. För att komma igång med ditt företag behöver du alltså både köpa ett lagerbolag och öppna ett företagskonto hos banken.

Historikbolag och lagerbolag, vad är skillnaden?

Ett historikbolag och lagerbolag liknar varandra i att båda är färdiga bolag redo att börja sin verksamhet i. Skillnaden är att ett lagerbolag aldrig har drivit någon verksamhet tidigare, medan ett historikbolag har haft igång en verksamhet sedan tidigare.

Det innebär att företaget i vissa fall redan är registrerat för f-skatt, moms eller liknande. På så sätt kan du minimera startsträckan för att komma igång.

Det är bra att ha i åtanke att det även kommer med vissa nackdelar. Företaget kan ha olika skatteåtaganden från tidigare år, skulder till leverantörer eller liknande. Eftersom det kan vara svårt att få en komplett bild av företagets historik är det säkrare att köpa ett lagerbolag och starta om från scratch.

Vad kostar det att köpa lagerbolag?

Beroende på varifrån du köper ett lagerbolag kan du få betala lite varierande priser. För de dyrare leverantörerna kan du generellt räkna med lite mer personlig service.

En sak som är bra att ta reda på innan du väljer en leverantör är att vissa inkluderar Bolagsverkets avgifter i sitt pris, medan andra skriver ut priset exklusive dessa avgifter. I de flesta fallen hamnar handläggningsavgiften till leverantören mellan 1 800 kronor och 5 000 kronor.

Därtill kostar Bolagsverkets avgifter ungefär 3 300 kronor. Tillkommer gör även några extra avgifter för namnbyte och liknande. För de flesta leverantörer slutar därför totalsumman ofta omkring 6000-8000 kronor (exklusive moms).

Kan jag köpa lagerbolag via Bokio?

Bokio erbjuder ingen tjänst för att köpa lagerbolag, däremot erbjuder vi dig möjligheten att starta aktiebolag från grunden med oss. Precis som ett lagerbolag så får du all nödvändig hjälp och vägledning med dokument och pappersarbete. Det är lika lätt som att köpa ett lagerbolag men tar någon vecka längre, däremot är priset lägre hos oss.

Lagerbolag eller starta aktiebolag med Bokio, vad är bäst?

Lagerbolagsleverantörerna trycker ofta hårt på att du får ditt företags organisationsnummer på bara någon timme. Om du ändå har tänkt starta ett aktiebolag så är det inget som görs spontant i en handvändning, och eftersom du ändå inte får ett bankkonto så kan du inte börja göra affärer ändå.

Med Bokio startar du aktiebolaget från grunden, vilket innebär att du inte behöver lägga några onödiga avgifter på namnbyte eller omregistreringar. Och till skillnad från lagerbolag så kan du enkelt ansöka om ett företagskonto direkt från Bokio. När företagskontot är på plats för vi över ditt aktiekapital och du har ett aktiebolag redo för att dra igång verksamheten direkt!

Läs mer om att starta aktiebolag med Bokio.

Spara pengar

Vi tar bara ut 1 000 kronor i handläggningsavgift, och tillsammans med avgifterna från Bolagsverket hamnar fakturan för att starta aktiebolag på 2 900 kronor, jämfört med ett lagerbolag som kostar minst det dubbla.

Få företagskonto på köpet

Många banker tar 2 500 kronor i startavgift för ett företagskonto, Bokio tar 0 kronor i startavgift. Till skillnad från bankerna tar vi inte ut några dolda avgifter utan erbjuder en transparent prissättning, så att du inte får några ovälkomna överraskningar. Du får ett bankkonto, bankgironummer och ett företagskort (debet) helt utan extra kostnad när du skaffar Bokio.

Du kan jämföra Bokio Företagskonto med andra banktjänster här.

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser