Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
E-handelsplattform - vilken e-handelslösning passar för ditt företag?

E-handelsplattform - vilken e-handelslösning passar för ditt företag?

Idag är det lättare än någonsin att starta en e-handelsbutik – samtidigt finns det fler e-handelsplattformar än någonsin att välja mellan. Att välja rätt e-handelssystem för ditt företag är en stor nyckel för att lyckas. I den här artikeln guidar vi dig genom e-handelsdjungeln!

Vad är en e-handelsplattform?

En e-handelsplattform är ett system som används för att bedriva e-handel. Olika e-handelsplattformar innehåller olika funktioner, men några centrala funktioner är att systemet tillhandahåller en produktkatalog, kassa för betalning och visuell layout.

Hur väljer man rätt e-handelsplattform?

Vilken e-handelsplattform du väljer kan ha stor påverkan för hur din webbshop upplevs av dina kunder – och i slutändan hur mycket du säljer. Att byta e-handelsplattform när din verksamhet är i full gång kan kosta mycket tid, energi och i många fall pengar. Därför är det viktigt att tänka långsiktigt när du väljer e-handelsplattform.

Det viktigaste är att du utgår från vilka behov din webbshop har – och vilka behov du kan tänkas ha i framtiden. Det finns en mängd funktioner som kan vara centrala för det ena företaget, men som är helt överflödiga för ett annat.

Vilka funktioner värdesätter du?

Vilka funktioner du värdesätter borde vara vägledande när du väljer e-handelsplattform. Nedan listar vi olika funktioner som kan ingå i en e-handelsplattform:

Design och användarupplevelse

En tilltalande design kombinerat med en bra användarupplevelse är en kraftfull kombination. Att landa på en hemsida som ser rörig ut utan någon tydlig struktur däremot kan få de flesta att lämna utan att ens kolla på dina produkter.

Vissa e-handelsplattformar erbjudar färdiga mallar som inte kräver några ytterligare val från din sida – medan andra system är öppnare för att kunna sätta en mer personlig prägel på designen.

Skalbarhet

Beroende på vad du har för ambitioner med din webbutik är skalbarhet en viktig aspekt att ha i åtanke. För någon som säljer lite hantverk på sin fritid kan den minsta e-handelslösningen räcka gott och väl, men för ett väletablerat företag som ska hantera många ordrar dagligen krävs ett större system.

Om du är i startgroparna med ditt företag just nu – men planerar att växa i framtiden är det viktigt att din e-handelsplattform kan växa med dig.

Hur hanterar du information i webbutiken?

En bra hemsida erbjuder lättillgänglig information om varje produkt. Har man många olika produkter och varor underlättar det att hantera produktinformationen i ett smidigt system, ofta ett så kallat PIM (Product information management).

Om du vill ha ytterligare text på din hemsidan, utöver produktinformation, är det viktigt att kunna hantera innehållet på ett strukturerat sätt. För detta används något sorts CMS (content management system). Vissa e-handelslösningar har ett CMS inbyggt, medan andra har interaktioner till vissa förvalda system.

Mobilvänlighet

Ett viktig funktion är hur bra e-handelsplattformen är för mobilanvändare. Om webbshopen ser bra ut på desktop men inte i mobilen riskerar du att förlora många potentiella kunder.

Betallösningar

När kunden har hittat din webbutik och fastnat för en produkt som hen är villig att köpa återstår det bara ett sista steg innan du får skörda för ditt arbete, betalningen. Därför är det viktigt att din betalningslösning håller en hög nivå så att kunder inte ångrar sig i slutet av köpresan.

En bra betalniningsupplevelse innehåller olika alternativ såsom faktura, direktbetalning, delbetalning, Swish etcetera.

Olika typer av e-handelsplattformar

Olika plattformar är uppbyggda på olika sätt, vilket påverkar hur mycket frihet du som användare har att påverka funktionalitet och gränssnitt.

Monolit plattform

En monolit plattform, enkelt uttryckt allt-i-ett plattform, innebär att du köper att färdigbyggt system med alla komponenter på plats. Fördelen med detta är att du inte behöver lägga särskilt mycket tid på din e-handelsplattform och ordersystem (OMS) innehållssystem (CMS) och produkthantering (PIM) ingår.

Den stora nackdelen är att du är låst till de förprogrammerade inställningarna och har inte lika stor frihet att ändra på detaljer i systemet.

Headless plattform

När du köper en headless plattform köper du en riktigt bra grund, men du har själv frihet att forma många delar själv. Exempelvis kan du lätt interagera externa OMS, CMS och PIM för att på så sätt få det bästa på marknaden i varje del av din e-handelsplattform. Du får ofta tillgång på din headless plattforms API vilket gör att du själv kan utveckla funktionalitet som du behöver.

Fördelarna är stora, men det ska tilläggas att en headless plattform kräver mer tid och energi än att köpa en monolit plattform. Det kan vara särskilt svårt för små företag att hinna lägga tillräckligt mycket energi och pengar på sin e-handelslösning för att det ska vara värt det.

Överväg även…

Kostnad

Hur stor del av din budget kan du tänka dig att spendera på din e-handelsplattform? Även om många e-handelslösningar är relativt billiga är det onödigt att betala för högt pris.

Enkelt att komma igång

Vissa e-handelssystem är lättare än andra att komma igång med. Fördelen är att du kan starta din försäljning så snabbt som möjligt. Nackdelen med att komma igång snabbt är att det förmodligen inte finns lika stor flexibilitet vad gäller utseende och andra inställningar.

Användarvänligt

Ett intuitivt program kommer spara dig massor av tid och framförallt frustration, särskilt om du inte är särskilt tekniskt kunnig.

3 sista tips innan du väljer e-handelsplattform

1. Läs på ordentligt

I den här artikeln har du fått många tips kring vad du ska tänka på när du väljer e-handelsplattform. Se till att göra en ordentlig research där du går igenom och ställer olika plattformar mot varandra.

2. Vad säger andra?

På e-handelsplattformarnas egna hemsidor framstår de alltid som det bästa alternativet på marknaden. Ta reda på vad andra tycker om deras program genom forum, trustpilot eller liknande sidor. Om många objektiva åsikter pekar på att vissa funktioner är bristfälliga, kan det vara läge att lyssna.

3. Support

Även med en användarvänligt e-handelsplattform kan du stöta på problem emellanåt. I de stunderna är det otroligt värdefullt att ha valt en plattform med bra support.

Går du i tankar på att starta en webbshop?

Att starta en webbshop kräver mycket planering, oavsett om det är ditt första företag eller om du vill flytta över din fysiska verksamhet online. För att lyckas krävs det ett strategiskt tänk från start till mål och däremellan blod, svett och tårar. För att ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt, läs vår guide om hur du startar en webbshop för att få massvis med tips och inspiration!

Vill du koppla din e-handel till Bokio?

Snart lanserar vi vår nya e-handelintegration, en sömlös integrering till din webbshop utan krångliga omvägar och enkel bokföring som du klarar själv.

Läs mer om e-handel i Bokio

 

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser