Erbjudande till dig som nystartad! Få upp till 6 månader på köpet när du tecknar en plan. Läs mer här

Starta enskild firma med Bokio WIP

Starta enskild firma med Bokio

Bli egenföretagare, starta enskild firma och driv din verksamhet på ett ställe arrow i Bokio.

Starta enskild firma med Bokio – 3 enkla steg

1. Registrera F-skatt och moms på verksamt.se

Gå in på verksamt.se och registrera din enskilda firma tillsammans med efterfrågade uppgifter.

2. Vägledning

Har du frågor om hur det fungerar att driva en firma eller om registreringsprocessen erbjuder Bokio dig vägledning.

3. Firman registreras

När din firma registrerats kan du nu starta ditt Bokio konto och ta del av vårt nystartserbjudande om 6 månader på köpet.

Du får:

Vägledning i processen
Vi stöttar och är ditt bollplank i processen och vägleder dig vid eventuella frågetecken. Skicka in dina frågor genom kontaktformuläret nedan. 

6 månader gratis Premium
Du som nystartad får 6 månader på köpet när du tecknar Premium eller 3 månader om du väljer Premium Plus. Läs mer här.

Vad kostar det?

Registrering av F/FA-skatt 
Att registrera en enskild firma digitalt/ansöka om F/FA-skatt, via verksamt.se är kostnadsfritt. 

Registrera ett namn 
Om du vill namnge ditt firma, vilket är helt valfritt, så kostar det 1000 kronor (1200 kronor via blankett). I sådant fall är namnet skyddad i det län där du verkar. Om du inte väljer att registrera ett företagsnamn kommer ditt personnamn att användas som namn istället.

Så här startar du enskild firma - steg för steg

Registrera enskild firma

1. Registrera enskild firma

Gå in på verksamt.se och registrera din enskilda firma tillsammans med efterfrågade uppgifter. Eftersom den enskilda firman inte är en egen juridisk person får den inte heller ett eget organisationsummer, utan organisationsnumret är samma som ditt personnummer.


Ansök om F-skatt

2. Ansök om F-skatt

Ansök om att registrera firman för F-skatt på verksamt.se. F-skatt betyder företagsskatt och är något som alla företag betalar. Om du planerar att fortsätta vara anställd på ett annat företag parallellt behöver du ansöka om FA-skatt.


Registrera för moms

3. Registrera för moms

Registrera din enskilda firma för moms på verksamt.se. I samband med registreringen tilldelas du ett momsregistreringsnummer eller ett VAT-nummer som det också kallas. Om du uppskattar att din enskilda firmas försäljning inte kommer överskrida 80 000 kronor exklusive moms undet det första beskattningsåret behöver du inte registrera dig för moms. Du kan välja att betala moms även om du underskrider gränsvärdet om du vill. Läs allt du behöver veta om moms.


Företagskonto

4. Skapa ditt Bokiokonto och aktivera företagskonto

Skapa konto i Bokio (eller logga in om du redan har ett) och lägg till ditt företag. Ibland kan det ta ett par dagar innan organisationsnumret blivit registrerat hos Skatteverket.


Sätt in aktiekapital

5. Företagskonto

Som enskild näringsidkare finns det inget formellt krav på att ha ett företagskonto, men det underlättar bokföringen väldigt mycket om du har det. Det är viktigt att hålla isär bolagets ekonomi från din privatekonomi, vilket ett företagskonto gör. Som firmaägare är du skyldig att bokföra alla dina affärshändelser enligt bokföringslagen. Detta görs idag smidigast med någon digital bokföringstjänst. Med Bokios företagskonto automatiseras stora delar av bokföringen, så att du kan ägna tid till det du verkligen brinner för.


Klar

6. Företagsförsäkring

Det finns massvis med försäkringar där ute som riktar in sig på olika branscher och verksamheter. Försök undersöka för- och nackdelar med olika försäkringar så att du kan få en extra trygghet i ditt företagande.

Har du frågor om att registera en enskild firma?

Om du vill få vägledning i registeringsprocessen eller har frågor om hur det fungerar att starta en enskild firma med Bokio, lämna dina uppgifter här så hör vi av oss!

Dina kontaktuppgifter
Meddelande

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att registrera en enskild firma?

Handläggningstiden är normalt upp till sex veckor

Det kan ta upp till sex veckor innan ditt företag är registrerat. Om Skatteverket har frågor och om du behöver komplettera ditt ärende kan det ta längre tid. När Skatteverket har registrerat ditt företag skickar de ut ett registerutdrag där du ser vad du har registrerat dig för.

Vad är fördelarna med en enskild firma?

Fördelar med enskild firma:

  • Det är en kort startsträcka för att komma igång
  • Du behöver inte investera några pengar
  • Du kan smygstarta företagsstarten samtidigt som du är anställd
  • Det kräver relativt lite administration
Avdragsgilla kostnader

Om du behöver köpa utrustning som krävs för att du ska kunna driva ditt företag så kan du dra av dessa kostnader på företaget. Med andra ord är de kostnaderna avdragsgilla, vilket betyder att kostnaden får dras av från företagets resultat och på så sätt minskar den beskattningsbara inkomsten.

 

Även om du köpte saker till företaget innan verksamheten drog igång har du rätt att dra av dem på företaget, förutsatt att inköpen gjordes året innan eller samma år som företaget startades. Om du har köpt något för privat bruk som du tänker nyttja i din firma, exempelvis en dator, kan du ta in datorn i din firma genom att köpa den av dig själv till marknadspris.

Hur vet jag om en enskild firma passar mig?

En enskild firma är en bolagsform som passar dig som startar ditt första företag och vill komma igång med verksamheten snabbt. Det är tacksamt att inte behöva lägga särskilt mycket energi på att starta upp företaget, och dessutom är det inte nödvändigt att lära sig lika mycket svåra skatteregler som i ett aktiebolag.

 

Det är fullt möjligt att anställa personal till en enskild firma, men i de allra flesta fallen består en enskild firma endast av en person. Detta kan förklaras genom att det alltid innebär kostnader och risker att anställda personal, vilket gör att ett aktiebolag oftast passar bättre (där du som privatperson tar en mindre risk). Om du överväger att anställa personal kan det vara en bra idé att överväga att ombilda firman till ett aktiebolag.

 

Eftersom du får betala med din privata ekonomi om din enskilda firma skulle göra negativt resultat lämpar sig verksamheter som kräver lite kostnader extra bra som enskilda firmor. Frilansare eller konsultverksamheter är exempel på yrken som passar bra som enskild firma.

 

Om du vill starta eget vid sidan av din anställning kan enskild firma vara ett bra val eftersom den administrativa delen inte tar så mycket tid i anspråk. Du kan då testa under trygga former ifall affärsidén är lönsam i praktiken utan några större risker. Om så är fallet kan du välja att lägga mer tid på firman och säga upp dig från ditt jobb eller ta det ett steg längre och starta ett aktiebolag.

Hur fungerar erbjudandet för nystartade (Bokio Start)?

Bokio Start är ett erbjudande för dig som precis startat företag (senaste 3 månaderna) att komma igång extra förmånligt med Bokio! När du tecknar planen Premium får du 6 månader på köpet och med planen Premium Plus får du 3 månader på köpet.

 

Väljer du Premium kvartalsprenumeration så betalar du för ett kvartal (1 047 kr exkl. moms) direkt och får 6 månader extra tillagt på din prenumerationsperiod, alltså totalt 9 månader till priset av 3. Väljer du Premium med årsprenumeration betalar du för ett år (3 588 kr exkl. moms) direkt och får totalt 18 månader på din första prenumerationsperiod, till priset av 12.

 

Premium Plus är prisplanen där du får finansiell återbäring på Bokio Företagskonto (återbäring på kontosaldot och cashback på alla kortköp) och när du tecknar den planen med Bokio Start så får du 3 månader på köpet. Planen finns enbart som kvartalsprenumeration vilket innebär att du betalar 1 797 kr exkl. Moms och får totalt 6 månader på din första prenumerationsperiod (till priset av 3).

 

Läs mer om Bokio Start här

Behöver jag öppna Bokio Företagskonto?

I en enskild firma finns det inget krav att det ska vara ett företagskonto hos banken eftersom ägaren och företaget är samma person. Det är dock väldigt fördelaktigt att man på något sätt försöker separera ens privata och företagets pengar då det annars blir svårt att synka bokföringen med bankkontot. 

 

En smidig lösning för dig som driver enskild firma är att skaffa ditt företagskonto, direkt i Bokio!

 

Med Bokio Företagskonto får du ett bankkonto direkt i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan då genomföra alla typer av in-och utbetalningar utan att behöva betala dyra transaktionskostnader till banken. Du får även ett Mastercard debetkort kopplat till ditt företag och i Bokio görs automatisk avprickning av fakturor.

 

Bokio Företagskonto är utformat för att göra det så enkelt som möjligt för dig att driva företag på ett ställe. Slipp dyra avgifter hos en extern bank och samla allt på ett ställe. Läs mer om Bokio Företagskonto

Vad är skillnaden mellan aktiebolag och enskild firma?

Till skillnad från aktiebolag så är en enskild firma inte en juridisk person. Som tidigare nämnt, så är det du som privatperson som har ansvar för företaget, vilket också innebär att det är du personligen som kan bli skuldsatt om firman drar på sig skulder. Om du tror att det kommer uppstå stora skulder i verksamheten kan det vara värt att starta ett aktiebolag istället, just för att minska risken för dig som privatperson.

 

I ett aktiebolag så krävs det att du går in med ett aktiekapital på minst 25 000 kr. Något sådant krav finns inte för enskilt företag. 

Kan jag starta en enskild firma även om jag är anställd?

Det kan du! Är du anställd, eller om tror du att du kommer bli det, samtidigt som du driver din enskilda firma, måste du se till att ansöka om F-skatt med villkor, även kallat FA-skatt. Detta eftersom att arbetsgivaren där du är anställd drar av skatt och arbetsgivaravgifter från din lön, samtidigt som du i din enskilda firma kommer att betala skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter.

 

Tänk på att de pengar du tjänar på din enskilda firma tillsammans med din tjänstelön från din arbetsgivare utgör grunden för din beskattning. Om du tjänar över 615 300 kronor på ett år (gäller för inkomståret 2024), vilket motsvarar 51275 kronor i månadslön, behöver du betala statlig inkomstskatt. I ett aktiebolag kan du själv sätta din lön för att klara dig under gränsbeloppet - men i en enskild firma räknas allt ditt överskott som lön.

Vill du ha mer hjälp?

Lär dig mer om företagande, bokföring och att driva verksamhet i Bokio.

Guide till att starta EF

När aktiebolaget är registrerat är det dags att komma igång med din verksamhet. Vi ger dig massa tips som är bra att ha med sig!

Läs mer

Bokföring

Den som driver en näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Du kan med hjälp av den följa ditt företags ekonomiska ställning.

Läs mer

Kom igång med Bokio

Ta betalt av dina kunder, betala leverantörer, hantera löner och bokför i en och samma tjänst. Välj prisplan och anpassa Bokio efter dina behov.

Läs mer

“Med Bokios Företagskonto blir bokföringen automatisk – betalningar av fakturor och bokföring går i ett. Det kan nog inte bli enklare än så här!”
- Stefan Jernberg, Affärsutvecklare och ägare av Lead 2 change
“Jag rekommenderar verkligen Bokio Företagskonto. Det är en supersmidig tjänst som passar alla företagare som vill lägga energin på det som de är bra på”
- Daniel Trendier, Ägare och grundare av Softwash North
“Mitt tidigare bokföringsprogram saknade både lönehantering och tjänst för momsdeklaration. Jag är helnöjd med Bokio och nu tycker jag det är både enkelt och roligt att sköta min bokföring.”
- Jörgen Olsson, Ägare av Svensk fasadservice

Cookies

Vi använder första- och tredjepartscookies och annan liknande spårningsteknik för att analysera data, utveckla och förbättra vår webbplats, anpassa funktionalitet och innehåll för dig samt för personaliserad annonsering på egna och samarbetspartners plattformar. Cookies som inte är strikt nödvändiga eller för funktion och analys placeras endast om du samtycker till det. Du kan när som ändra ditt samtycke under personliga inställningar i inloggat läge. För mer information om de cookies vi använder och hur vi behandlar eventuella personuppgifter, se vår Cookiepolicy respektive vår Integritetspolicy.