Starta eget företag med Bokio

Bli egenföretagare, starta aktiebolag och driv din verksamhet på ett ställe – i Bokio.

Starta aktiebolag

Redo för nästa steg i din karriär?

Har du en företagsidé du inte riktigt kan släppa taget om? Drömmer du om att bli din egen chef? Ta steget och starta eget!

Aktiebolag

Det här är ett aktiebolag

Vad är ett aktiebolag?

Detta är en företagsform där en eller flera delägare bildar bolag som en juridisk och ekonomisk enhet. Aktiebolag är en juridisk person och för att starta AB krävs 25 000 kr i aktiekapital.

Starta aktiebolag

Starta aktiebolag

Sänkt bolagsskatt, sänkta krav på att ha revisor och lägre kapitalinsats har inneburit att allt fler väljer att driva sin verksamhet i aktiebolagsform. Idag krävs ett aktiekapital om minst 25 000 kr för att starta aktiebolag. Detta förs in i företaget och är ägarnas bevis (i form av aktier) som visar att de äger bolaget.

Det finns två huvudsakliga sätt att starta aktiebolag. Antingen kan du köpa ett befintligt (tomt) lagerbolag eller så bildar du ett från grunden. I Bokio får du hjälp steg för steg att skapa ett helt nytt bolag.

Starta aktiebolag med Bokio!

3 enkla steg

1. Logga in med BankID

Efter att du fyllt i uppgifter om ditt nya företag hör vi av oss till dig. Därefter kommer du få föra över aktiekapitalet.

2. Ansökan till Bolagsverket

Vi tar fram alla dokument, inklusive stiftelseurkund, bolagsordning och revisorsintyg till din ansökan.

3. Bolaget registreras

Nu kan du ansöka om F-skatt och moms. Kostnaden för nyregistrering betalar du till Bolagsverket.

...Du får ett färdigt aktiebolag och kan enkelt komma igång i Bokio!

Starta aktiebolag med Bokio

Vanliga frågor

Vad kostar det att starta aktiebolag med Bokio?

Att registrera aktiebolag hos Bolagsverket kostar 2 200 kr (moms utgår ej). Vi skapar revisorsintyg åt dig till en kostnad av 1 000 kr (exkl. moms). 

 

Utöver detta så måste du ha 25 000 kr som aktiekapital. Detta är ingen kostnad utan betalas in till oss för att vi ska kunna hjälpa dig med att skicka in ett revisorsintyg. Dessa pengar ligger efter färdig aktivering på ditt Bokio Företagskonto.

Hur lång tid tar processen att starta aktiebolag med Bokio?

Total tid för aktivering kan variera beroende på hur långa handläggningstider det är hos bolagsverket och skatteverket. Räkna med mellan 3-6 veckor. 

 

Handläggningstid hos bolagsverket är 10 dagar för att registrera ett nybildat aktiebolag. Att sedan få godkänt hos skatteverket för F- eller FA-skatt sker inom 3 till 6 veckor.

Är mitt aktiekapital säkert?

Vid avbruten aktivering får du alltid tillbaka ditt aktiekapital. Bokio AB är ett betalningsinstitut och är under Finansinspektionens tillsyn. I enlighet med lagen om redovisningsmedel hålls kundernas tillgodohavanden åtskilda på ett klientmedelskonto hos Handelsbanken och blandas aldrig med Bokios egna medel. Dina pengar är skyddade av den statliga insättningsgarantin.

Varför måste dokumenten till Bolagsverket skickas in via post?

Om vi ska kunna hjälpa dig med ett revisorsintyg måste registreringen hos Bolagsverket ske via en fysisk blankett då e-tjänsten inte är tillgänglig för registrering med revisorsintyg.

Andra bolagsformer

Känns aktiebolag inte rätt? Bokios tjänster funkar även för dessa bolagsformer.

Enskild firma

Det vanligaste sättet att starta bolag på. Du är personligen ansvarig för företaget och det finns inget krav på startkapital.

Starta enskild firma

Handelsbolag & kommanditbolag

Minst två personer som startar företag tillsammans. Inget krav på kapital men däremot vem som ansvarar för företagets skulder.

Starta handels- och kommanditbolag

Ekonomisk förening

Förening som driver ekonomisk verksamhet, t.ex. bostadsrättsförening. Minst tre medlemmar krävs som investerar i föreningen.

Starta ekonomisk förening

Vad är en affärsplan?

Att du bör göra en affärsplan när du ska starta bolag har du kanske hört talas om. Men vad ska egentligen en affärsplan innehålla, och vad gör den för nytta? Faktum är att den inte bara är bra att ha med till banken om du ska ta ett lån, utan är även ett bra verktyg för att du ska lyckas med ditt företag. I affärsplanen bör du bland annat:

  • Pitcha din affärsidé
  • Beskriva företagets mål och vision
  • Utveckla en affärsmodell
  • Definiera din målgrupp
Så skriver du en affärsplan (mall)

Vill du ha mer hjälp?

Lär dig mer om företagande, bokföring och att driva verksamhet i Bokio.

Bokföring

Den som driver en näringsverksamhet ska upprätta och redovisa en bokföring. Du kan med hjälp av den följa och läsa av ditt företags ekonomiska ställning.

Läs mer

Skatter och andra avgifter

Utöver att du behöver skatta på företagets vinst så finns det en mängd andra skatter och avgifter som är bra att ha koll på när du ska starta företag.

Läs mer

Kom igång med Bokio

Ta betalt av dina kunder, betala leverantörer, hantera löner och bokför i en och samma tjänst. Välj prisplan och anpassa Bokio efter dina behov.

Läs mer

Med Bokios Företagskonto blir bokföringen automatisk – betalningar av fakturor och bokföring går i ett. Det kan nog inte bli enklare än så här!
Stefan Jernberg, Affärsutvecklare och ägare av Lead 2 change
Jag rekommenderar verkligen Bokio Företagskonto. Det är en supersmidig tjänst som passar alla företagare som vill lägga energin på det som de är bra på
Daniel Trendier, Ägare och grundare av Softwash North
Mitt tidigare bokföringsprogram saknade både lönehantering och tjänst för momsdeklaration. Jag är helnöjd med Bokio och nu tycker jag det är både enkelt och roligt att sköta min bokföring.
Jörgen Olsson, Ägare av Svensk fasadservice

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?