Starta eget företag

Få hjälp med att komma igång som företagare – vi hjälper dig starta aktiebolag, steg för steg.

Starta företag med Bokio

Ta steget och starta eget

Har du en idé du inte riktigt kan släppa taget om? Eller en hobby som du mycket väl skulle kunna göra till ett heltidsarbete?

Börja med att formulera din affärsidé. Vad är företagets syfte? Vilken är målgruppen? Hur ska jag tjäna pengar? När du har detta klart för dig kan du börja planera och beskriva din affärsidé i form av en affärsplan. Vilken struktur kommer bolaget att ha och hur ska ekonomin se ut och skötas? Att upprätta en affärsplan är inte minst viktigt för din egen skull, men också då du kan behöva redovisa den för banken om du planerar att ta ett lån.

Så gör du en affärsplan

Välj bolagsform

Valet beror på hur du vill driva ditt bolag och vad som är bäst lämpat för din typ av verksamhet.

Enskild firma

Det vanligaste sättet att starta bolag på. Du är personligen ansvarig för företaget och det finns inget krav på startkapital.

Aktiebolag

En egen ekonomisk och juridisk enhet som du kan starta själv eller tillsammans med andra. För att starta AB krävs 25000 kr i aktiekapital.

Du kan ha obegränsat antal kunder

Handelsbolag & kommanditbolag

Minst två personer som startar företag tillsammans. Inget krav på kapital men däremot vem som ansvarar för företagets skulder.

Ekonomisk förening

Förening som driver ekonomisk verksamhet, t.ex. bostadsrättsförening. Minst tre medlemmar krävs som investerar i föreningen.

Aktiebolag

Sänkt bolagsskatt, sänkta krav på att ha revisor och lägre kapitalinsats har inneburit att allt fler väljer att driva sin verksamhet i aktiebolagsform. Till skillnad från enskild firma så är ett aktiebolag en egen ekonomisk och juridisk enhet. För att starta aktiebolag krävs det att du för in ett aktiekapital på 25 000 kr i verksamheten.

Du startar bolaget via Verksamt.se och därifrån kan du även ansöka om F-skatt och momsregistrering hos Skatteverket samt göra arbetsgivarregistrering. Ett aktiebolaget måste även registreras hos Bolagsverket.

Så startar du aktiebolag

Starta aktiebolag med Bokio

Kom igång obehindrat som egenföretagare – Vi hjälper dig steg för steg.

Ansökan till Bolagsverket

Vi tar fram alla dokument som behövs för att ansöka hos Bolagsverket, inkl. stiftelseurkund och bolagsordning.

Revisorsintyg

När ansökan till Bolagsverket registreras hjälper vi dig att ta fram revisorsintyg och skickar till Bolagsverket.

Färdigt aktiebolag

Du har nu ett färdigt aktiebolag samt ett konto hos Bokio med företagskonto (eget bankgironummer och betalkort).

Enskild firma

En enskild firma, även kallad enskild näringsverksamhet, är en företagsform där ägaren och företaget är samma person. Startar du en enskild firma, så är det alltså du som privatperson som både äger och har ansvar. Företagets organisationsnummer är samma som ditt personnummer.

För att registrera en enskild firma loggar du in hos Verksamt.se. Därifrån ansöker du om F-skatt eller FA-skatt och momsregistrering, vilket krävs för att du ska kunna driva en momspliktig verksamhet och själv betala preliminärskatt och egenavgifter till Skatteverket.

Så startar du enskild firma

Ta hand om företagets ekonomi

Bokföring

Bokföring

Den som driver en näringsverksamhet upprätta och redovisa en bokföring. Du kan med hjälp av den följa och läsa av ditt företags ekonomiska ställning. Använd en bokföringstjänst online som har alla funktioner du behöver.

Mer om bokföring

Företagskonto

Företagskonto

Hur ska du betala företagets utgifter och ta betalt från dina kunder? Gör det enkelt för dig genom att skaffa ett företagskonto med tillhörande betalkort som är integrerat till din bokföring.

Mer om företagskonto

Moms

Moms

Momsdeklarationen kan redovisas månadsvis, kvartalsvis eller årsvis och innehåller bland annat information om hur mycket moms du har betalat när du har köpt saker och hur mycket moms dina kunder har betalat till dig.

Mer om moms

Skatter och andra avgifter

Skatter och andra avgifter

Utöver att du behöver skatta på företagets vinns så finns det en mängd andra skatter och avgifter som är bra att ha koll på när du ska starta företag, till exempel A-skatt, F-skatt, arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Mer om skatter

Gratis bokföringsguide för nybörjare

Vi vet att bokföring kan vara klurigt. I den här gratisguiden lär du dig grunderna för att kunna göra din egen bokföring.

Ta betalt av dina kunder

Att kunna ta betalt snabbt och smidigt är lika viktigt för dig som för dina kunder.

För att skapa en bra betalupplevelse kan olika slags betalmedel vara fördelaktiga beroende på vad för slags verksamhet du ska bedriva.

  • Faktura
  • Swish
  • Betallänk
  • Kortbetalning
  • Zettle, Stripe mm.

I Bokio kan du enkelt fakturera direkt till dina kunder och ta betalt via företagskonto med eget bankgironummer samt få automatisk avprickning då dina kunder betalar. Du kan också ansluta till Zettle och hämta din dagskassa direkt till din bokföring!

Läs mer om fakturering

Rekrytera till ditt företag

Det här bör du ha koll på när du ska börja anställa.

  • Driver du en enskild firma ska du registrera dig som arbetsgivare
  • Välj anställningsform och skriv anställningsavtal
  • Se till att ha koll på vilka kostnader utöver lön som gäller för dig som arbetsgivare, såsom arbetsgivaravgifter, försäkringar, semesterlön (eller ersättning), sjuklön m.m
  • Teckna avtalsförsäkring eller motsvarande
  • Har du möjlighet att ansöka om växa-stöd? För den första anställda medarbetaren kan du få sänkt arbetsgivaravgift

Läs mer om lön


Bokio bokföringstjänst

Slipp tidskrävande fel och spara tid

Gör som mer än 50 000 svenska företagare och driv ditt bolag i Bokio.

Spara pengar

Betala enklare

Slipp dubbeljobb och betala direkt i Bokio med eget företagskonto.

Bokför utan krångel i Bokio

Få full kontroll

Se dina inköp och betalningar direkt. Bokför med smarta mallar som minskar risken för fel.

Anpassade fakturafunktioner

Ta betalt av dina kunder

Fakturera dina kunder eller ta betalt med Zettle, avprickning och bokföring sker automatiskt.

Automatisk arbetsgivardeklaration (AGI)

Sköt lön och utlägg

Skapa löner och hantera utlägg, med automatisk bokföring för dig och dina medarbetare.

Med Bokios Företagskonto blir bokföringen automatisk – betalningar av fakturor och bokföring går i ett. Det kan nog inte bli enklare än så här!
Stefan Jernberg, Affärsutvecklare och ägare av Lead 2 change
Jag rekommenderar verkligen Bokio Företagskonto. Det är en supersmidig tjänst som passar alla företagare som vill lägga energin på det som de är bra på
Daniel Trendier, Ägare och grundare av Softwash North
Mitt tidigare bokföringsprogram saknade både lönehantering och tjänst för momsdeklaration. Jag är helnöjd med Bokio och nu tycker jag det är både enkelt och roligt att sköta min bokföring.
Jörgen Olsson, Ägare av Svensk fasadservice