Utlägg

Definition:

Ett utlägg är en utgift för någon annans räkning.

Utlägg i företagssammanhang

Utlägg betyder att någon ligger ute med pengar, som sedan ska betalas tillbaka. I företagssammanhang brukar man skilja mellan två olika typer av utlägg.

Eget utlägg

Eget utlägg är den typ av utlägg som de flesta är bekanta med. Det används för att bokföra företagets kostnader som är gjorda med en anställds privata pengar. När en anställd har köpt något för företagets räkning uppstår en skuld där företaget är skyldig den anställda ersättning.

Utlägget kompenseras vid nästa löneutbetalning, där ersättningen vanligtvis adderas till lönen. En viktig förutsättning för att det egna utlägget ska kunna kompenseras är att det finns dokumentation av köpet, vanligtvis i form av kvitto.

Utlägg för anställda

Den andra typen av utlägg går åt det motsatta hållet – företaget gör ett utlägg för den anställda. Detta gestaltar sig ofta genom att företaget betalar för något som den anställda får använda för privat bruk. Vanliga exempel är datorer eller mobiltelefoner.

Bokföra utlägg

Liksom alla andra affärshändelser måste utlägg bokföras - läs vår artikel om hur du bokför ett utlägg.

Hantera utlägg i Bokio

Att hålla koll på utlägg och personalkostnader kan vara jobbigt – om du inte använder Bokio. Med Bokio håller du enkelt koll på alla dina anställdas utlägg och lönekostnader. Lämna inget åt slumpen!

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?