SNI-kod

Definition:

En SNI-kod är en femsiffrig kod som beskriver inom vilken näringsgren ett företag bedriver sin verksamhet.

Vad betyder SNI-kod?

SNI är en förkortning av Svensk Näringsgrensindelning. SNI-koder används för att samla in data kring kring ekonomisk statistik i relation till företagande i Sverige.

SNI-kod för företag

Alla företag måste skriva in vilken SNI-kod verksamheten kommer verka inom när man startar företag. SNI-koden består av fem siffror och för varje siffra blir näringsgrenen allt mer specifik. På så sätt finns det övergripande näringsgrenar som täcker flera branscher för att till slut vara väldigt specifik för ditt arbetsområde.

På varje nivå bland de fem siffrorna finns det ett flertal olika näringsgrenar att välja. Här är ett exempel på hur förgreningen av varje steg i en SNI-kod kan se ut.

58 - förlagsverksamhet ->
58,1 - utgivning av böcker och tidsskrifter och annan förlagsverksamhet ->
58,13 - tidningsutgivning ->
58,131 - dagstidningsutgivning

Lägga till eller ändra SNI-kod

Det är givetvis bra att välja rätt SNI-kod redan från början, men om ditt företag skulle expandera och erbjuda nya tjänster går det alltid att lägga till eller ändra SNI-kod. Detta görs via Verksamt.se.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?