Reporäntan

Definition:

Reporäntan var en ränta som banker fick betala när de lånade pengar av Riksbanken. Reporäntan har bytt namn till styrräntan.

Reporäntan har bytt namm till styrräntan

I juni 2022 meddelade Riksbanken att reporäntan har bytt namn till styrräntan, syftet var att få ett mer ändamålsenligt namn. Eftersom reporäntan är en styrränta ansåg man att det var lika bra att kalla den styrränta för att undvika missförstånd.

Vad var reporäntan?

Reporäntan är alltså det som vi nu kallar för styrräntan, men dess syfte och funktion är densamma som tidigare. Reporäntan är ett kraftfullt verktyg för Riksbanken, eftersom en höjning och sänkning av reporäntan även påverkar alla andra bankers räntor, vilket i sin tur påverkar konsumenternas köp- och lånevilja. På så sätt var reporäntan ett sätt att styra penningpolitiken och hålla inflationen i schack.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?