Offert

Definition:

En offert är ett skriftligt förslag från ett företag som anger vad ett projekt eller uppdrag kommer innehålla och kosta.

En offert skickas innan ett uppdrag påbörjas

Innan du köper en större tjänst eller ingår ett samarbete med ett företag är det bra att först få en överblick över vad som kommer ingå i samarbetet samt hur mycket det kommer att kosta.

Som kund kan det vara bra att se över offerter från olika företag för att kunna jämföra dem och ta ett välgrundat beslut.

Vad innehåller en offert?

Det finns inga lagstadgade regler på vad en offert måste innehålla, men det finns ändå vissa saker som den borde innehålla:

  • Specifikation av en tjänst eller vara
  • Kostnad per enhet och total kostnad
  • Leveranstid
  • Leverans- och betalningsvillkor

Om du tackar nej till en offert

Om du av olika anledningar inte tycker att erbjudandet i offerten motsvarar dina förväntningar kan du helt enkelt tacka nej till offerten. En offert är inte bindande och inget avtal har slutits.

Om du har haft mycket kontakt med företaget kan det vara trevligt att du hör av dig och tackar nej. Om du istället har klickat hem en offert från en hemsida finns det ingen regel som säger att du måste tacka nej formellt.

Om du accepterar en offert

När du har accepterat en offert ingår du ett bindande avtal och samarbetet inleds enligt överenskomna villkor. Det finns två olika sätt att acceptera en offert:

  • Ren accept
    Om du accepterar offerten som det är, utan att ha några invändningar eller synpunkter, kallas det för ren accept.
  • Oren accept
    Om du har invändningar mot någon del av innehållet, exempelvis kostnaden eller tidsåtgången, kan du lyfta detta. Om företaget går med på dina krav kommer ett nytt uppdaterat erbjudande presenteras. När vissa ändringar har gjorts i offerten kallas det för oren accept.

Skapa offerter med Bokio

Är du osäker på hur du ska skapa offerter? I Bokio finns det en färdig offertmall där du fyller i informationen som gäller för ditt företag och därefter skickar till den potentiella kunden. Om kunden accepterar offerten kan du med ett knapptryck omvandla offerten till en faktura.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?