Investmentbolag

Definition:

Ett investmentbolag är ett företag som äger aktier i andra företag. Många gånger används ett investmentbolags aktieinnehav som ett sätt att kontrollera andra företag.

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag bedriver ingen egen verksamhet – utan verksamheten går ut på att äga aktier i andra företag. Genom att investera i företag som kan vara lönsamma på lång sikt tjänar ett investmentbolag pengar på att köpa aktier när det är billigt och säljer av sitt innehav när företaget har uppnått önskvärt resultat. Affärsidén kan sammanfattas som att äga, förvalta och utveckla andra företag på sikt.

Investmentbolag på börsen

När man är inne på börsen är det inte helt sällan man stöter på investmentbolag. När du köper aktier i ett investmentbolag äger du indirekt aktier även i de företagen som investmentbolaget äger. Detta är ett sätt att sprida ut sina risker eftersom man indirekt har investerat i flera olika företag i olika branscher.

 

 

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?