Tvåfaktor-autentisering med Bokio

Säkerhet blir allt viktigare och för att skydda ditt Bokio-konto mot att bli kapat kan du aktivera Tvåfaktor-autentisering.

vad-är-tvåfaktor-autentisering

Vad är Tvåfaktor-autentisering?

Metoden som Bokio använder innebär att du loggar in med ditt lösenord tillsammans med en kod som du får på din telefon. Detta gör att det inte längre räcker att någon lyckas lista ut ditt lösenord för att de ska kunna ta över ditt Bokio-konto. De måste samtidigt få tag på din telefon.

Din inloggning kommer bestå av följande steg:

1. Logga in med din e-postadress och lösenord.
  2. Det kommer upp en ny ruta där du behöver ange en kod som du får från din mobil.
  3. Nu är du är inloggad och klar.

Din inloggning kommer nu bestå av följande steg

Varför är Tvåfaktor-autentisering bra?

Det blir enklare och enklare att komma över andras lösenord. Det är såpass vanligt att lösenord inte längre räknas som ett särskilt säkert sätt att skydda sina konton på. Även om du har ett starkt lösenord så finns det en risk att någon kan komma över detta.

När vi lägger till kravet att du också behöver ha en andra bekräftelse på att det är du (din telefon i detta fall) så blir det väldigt mycket svårare att komma över kontot. Enligt forskning från Google så stoppar detta nästan alla attacker vilket är väldigt positivt.

Finns det några nackdelar med Tvåfaktor-autentisering?

Tyvärr finns det några nackdelar. Tappar du din telefon så kommer du inte längre åt ditt konto utan att först använda en backup-nyckel. Nyckeln får du när du först aktiverar tvåfaktor-autentisering och du behöver då se till att spara den på ett säkert ställe.

Backupnyckel

Ett bra alternativ är att skriva ut den och förvara den hemma hos dig, med t.ex ditt pass och andra viktiga papper. Har du ett kassaskåp är detta ett utmärkt ställe. Du kan också spara denna i t.ex iCloud, Dropbox, Google Drive, Onedrive eller liknande molnlagring. Men håller du inte dessa inloggningar säkra så är risken att någon kommer åt den.

Skulle du behöva återfå din tvåfaktor-autensiering så gör du detta genom att lägga in din säkerhetskod i din autensierings-app (t.ex Google Authenticator).

Hur avaktiverar jag Tvåfaktor-autentisering?

Avaktiverar tvåfaktor-autentisering

För att avaktivera tvåfaktor-autentiseringen kommer du behöva ange ditt lösenord och en kod från appen. Detta gör att du enbart kan avaktivera det om du har tillgång till att logga in.