Aktivera Bokio Företagskonto

Med Bokio Företagskonto får du ett företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan genomföra transaktioner såsom att betala fakturor eller lön, direkt i Bokio. Dessutom kopplas ett Mastercard betalkort till företagskontot och i Bokio görs automatisk avprickning av fakturor.

Du ansöker enkelt under Bank i vänstermenyn.

Just nu går det enbart att vara en användare av Bokio Företagskonto på företaget. Därför är det viktigt att den användare som vill använda tjänsten, även ansöker och aktiverar den. Fyll i ditt personnummer och bekräfta följande:

  • Att det är du som är ägare av kontot samt ditt personnummer
  • Att företaget inte är ett testföretag
  • Att du inte delar inloggningen till kontot med någon annan.

Fortsätt och bekräfta med BankID.

 

1 - Granska detaljer

Du kommer nu få granska uppgifterna för dig som har signerat. Läs igenom och kontrollera att allt stämmer. Här kan du även välja om du vill inkludera ett bankgiro eller ej. Har du redan ett befintligt bankgiro, klicka då Ja så kommer du i ett senare steg få välja om du vill ta med det eller ej. 

För att gå vidare till nästa steg, klicka på Fortsätt.

2 - Bekräfta och signera avtalet

Nu är det dags att bekräfta avtalet för Bokio Företagskonto. Ange dina kontaktuppgifter och klicka på Skicka. Dessa uppgifter kommer att användas av SVEA i fall att de behöver kontakta dig.

Utöver det behöver du även bekräfta uppdrag om att dela kontoinformation. Detta är nödvändigt för att ditt Bokio Företagskonto ska fungera i Bokio. Väljer du nej här kommer du inte kunna integrera ditt Bokio Företagskonto med Bokio. När du bekräftat i detta steg klickar du på Skicka och går du vidare till nästa steg. 

3 - Besvara frågor om dig och ditt företag

Här får du besvara några allmänna frågor om dig och din verksamhet. Beroende på dina svar kan SVEA komma att kontakta dig för ytterligare information innan tjänsten aktiveras. Vi ser till att meddela dig om detta skulle behövas. 

Skulle du lämna sidan för aktivering så kan du enkelt gå tillbaka via din Att göra-sida där det finns en notis om att slutföra aktiveringen.

4 - Valfria tjänster

Här kan du som redan har ett befintligt bankgiro välja om du önskar ta med det till ditt Bokio Företagskonto. Om du önskar ta med det klickar du på Ja och anger bankgirot. Bankgirot kommer synas i din Bokio-inbox under fliken “Bank” inom ett antal dagar. 

5 - Koppla konto

Nu ska du välja vilket bokförings-/betalkonto som du vill koppla till Bokio Företagskonto. På det bokförings-/betalkonto du väljer kommer all bokföring ske som är kopplad till Bokio Företagskonto. Betalar du en leverantörsfaktura från Bokio med ditt Bokio Företagskonto så kommer detta att bokföras på det bokföringskonto som du valt här.


Klicka på Fortsätt när du är klar. Nu har du ett aktiverat Bokio Företagskonto! 

Varför ska jag koppla till ett bokföringskonto?

Varje bank- och betalkonto du använder i ditt företag, måste bokföras på separata bokföringskonto. Om du har ett företagskonto sen tidigare har du förmodligen bokfört på konto 1930. I så fall kommer du ej kunna välja det här konto när du ska koppla ditt Bokio Företagskonto.

Är 1930 upptaget kommer vi att rekommendera ett annat konto, som exempelvis 1932. Att använda 1932 istället för 1930 spelar absolut ingen roll för din bokföring, det är ett konto i samma kontoklass som 1930. Det enda som skiljer är slutsiffran. Även om du väljer att stänga ner företagskontot som du tidigare använt, måste du bokföra ditt Bokio Företagskonto på ett nytt bokföringskonto. 

Nu kan du komma igång med ditt företagskonto i Bokio! Börja exempelvis med att sätta in pengar på ditt Bokio Företagskonto.

 

Läs mer