Aktivera Bokio Företagskonto

OBS! Snart lanserar vi en ny uppdatering av Bokio Företagskonto där du får integrerat bankkontonummer, bankgiro, Mastercard debetkort och mycket mer! Tills uppdateringarna lanserats går det inte att öppna nytt företagskonto i Bokio. Läs mer och anmäl intresse för att bli först med nya företagskontot här!

Med Bokio Företagskonto får du ett företagskonto inne i Bokio istället för ett separat bankkonto på en bank. Du kan genomföra transaktioner såsom att betala fakturor eller lön, direkt i Bokio. Dessutom kopplas ett Mastercard betalkort till företagskontot och i Bokio görs automatisk avprickning av fakturor.

Du aktiverar enkelt via Bokio Företagskonto-ikonen uppe i högra hörnet.

Aktivera företagskonto på startsidan

Du kan också gå in under Bank i vänstermenyn.

Aktivera Bokio Företagskonto under Bank och skattekonton

Just nu går det enbart att vara en användare av Bokio Företagskonto på företaget. Därför är det viktigt att den användare som vill använda tjänsten, även aktiverar den. Fyll i ditt personnummer och bekräfta följande:

  • Att det är du som är ägare av kontot samt ditt personnummer
  • Att företaget inte är ett testföretag
  • Att du inte delar inloggningen till kontot med någon annan.

Fortsätt och bekräfta med BankID.

Fyll i personnummer och bekräfta

 

1 - Granska detaljer

Du kommer nu få granska uppgifterna för dig som har signerat. Läs igenom och kontrollera att allt stämmer. För att gå vidare till nästa steg, klicka på Fortsätt.

Granska detaljer för att aktivera Bokio Företagskonto

 

 

2 - Bekräfta och signera avtalet

Nu är det dags att bekräfta avtalet för Bokio Företagskonto och signera! Ladda ner avtalet och läs igenom noga. Signera därefter med BankID. 

Här bekräftar du även att du, genom att aktivera tjänsten, även kommer behöva logga in med BankID framöver då du använder Bokio.

Bekräfta och signera ditt avtal med Bokio

När du har signerat med BankID får du en bekräftelse och kan sedan gå vidare till nästa steg.

Klicka på Fortsätt för att gå vidare till nästa steg efter att avtalet är signerat

 

3 - Besvara frågor om dig och ditt företag

Här får du besvara några kontrollfrågor om dig och din verksamhet. Beroende på dina svar kan vi komma kontakta dig för ytterligare information innan tjänsten aktiveras. Vi ser till att meddela dig om detta skulle behövas.

Allmänna frågor

Besvara samtliga frågor och gå vidare genom att klicka på Skicka in företagsinformationen.

Frågor om företagets förmånstagare

Skulle du lämna sidan för aktivering så kan du enkelt gå tillbaka via din Att göra-sida där det finns en notis om att slutföra aktiveringen.

 

4 - Koppla konto

Nu ska du välja vilket bokförings-/betalkonto som du vill koppla till Bokio Företagskonto. På det bokförings-/betalkonto du väljer kommer all bokföring ske som är kopplad till Bokio Företagskonto. Betalar du en leverantörsfaktura från Bokio med ditt Bokio Företagskonto så kommer detta att bokföras på det bokföringskonto som du valt här.

Här kommer du också få välja om du vill använda Bokio Företagskonto som automatiskt betalalternativ när du fakturerar dina kunder i Bokio samt om du vill aktivera OCR på fakturorna. Detta kan du ändra i efterhand då du skapar en faktura. 

Klicka på Fortsätt när du är klar.

Observera! I dagsläget går det inte att ändra bokförings-/betalkonto efter att du har sparat.

Koppla ditt Bokio Företagskonto

Varför ska jag koppla till ett bokföringskonto?

Varje bank- och betalkonto du använder i ditt företag, måste bokföras på separata bokföringskonto. Om du har ett företagskonto sen tidigare har du förmodligen bokfört på konto 1930. I så fall kommer du ej kunna välja det här konto när du ska koppla ditt Bokio Företagskonto.

Är 1930 upptaget kommer vi att rekommendera ett annat konto, som exempelvis 1932. Att använda 1932 istället för 1930 spelar absolut ingen roll för din bokföring, det är ett konto i samma kontoklass som 1930. Det enda som skiljer är slutsiffran. Även om du väljer att stänga ner företagskontot som du tidigare använt, måste du bokföra ditt Bokio Företagskonto på ett nytt bokföringskonto. 

 

5 - Beställ ditt kort

Innan du är helt klar med aktiveringen av ditt Bokio Företagskonto har du möjlighet att beställa ditt kostnadsfria betalkort. Kontrollera att förifyllda uppgifter för leveransadress stämmer. Vill du använda en annan adress klickar du på Använd en annan leveransadress.

Vill du beställa ditt kort senare, klicka på Hoppa över. Här kan du läsa mer om betalkortet.

Beställ ditt kort

Du har möjlighet att välja vilket namn som ska stå på ditt kort. Klicka på Anpassa kort för att redigera. Här kan du välja vilket namn som skall vara tryckt på kortet samt byta ordning på namnen. Du kan även välja om du vill ha företagsnamnet tryckte eller ej på koret. Det är inte möjligt att byta färg eller tema på kortet.

Anpassa ditt kort

När du klickar på att beställa ditt kort kommer du få bekräfta beställningen. Kontrollera uppgifterna och klicka därefter på Bekräfta.

Bekräfta beställning av kort

Nu är ditt kort påväg! När du har lagt en beställning sker leverans inom 2 veckor. Om det skulle gå längre tid får du gärna kontakta oss på support@bokio.se.

Ditt kort är beställt

Nu kan du komma igång med ditt företagskonto i Bokio! Börja exempelvis med att sätta in pengar på ditt Bokio Företagskonto.

 

Läs mer