Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser
Semester som egenföretagare

Semester som egenföretagare - tips för hur du kan släppa arbetet!

Semester, en tid att återhämta sig och ladda batterierna, kan kännas avlägsen och utmanande för egenföretagare. Även om du älskar ditt arbete och brinner för din verksamhet är det viktigt att ge sig själv en paus. I den här artikeln tipsar vi dig om hur du kan njuta av välförtjänt semester – även som egenföretagare!

Skapa en finansiell buffert

En förutsättning för att kunna ta semester är att företaget har råd med det. Det är lättare sagt än gjort, men att spara en del av intäkterna varje månad är viktigt för att kunna stå emot oförutsedda händelser, och möjliggör även en semester!

Ett tips är att öronmärka en liten summa varje månad som oavkortat går till semesterbudgeten.

Planera arbetet runt din semester

Genom att noggrant planera ditt arbete innan semestern, kan du se till att alla viktiga projekt är avslutade, eller i minsta fall väl under kontroll, innan du tar ledigt. Eftersom de allra flesta av dina kunder eller samarbetspartners också är lediga under sommaren är det alltid en bra idé att vara klar med stora projekt innan semestertider, även ifall du själv skulle planera att jobba.

Lika viktigt som det är att planera inför semestern är det att planera efter den. Se till att du har nya projekt att starta igång eller att du vet vad du ska prioritera. Annars finns det risk att det blir en lång startsträcka innan verksamheten börjar rulla på i full fart igen.

Delegera ansvar

Om ditt företag är stort nog att ha anställda, se till att delegera uppgifter och ansvar. Utse någon som har tillfälligt ledarskap som kan ta viktiga beslut och vara ansvarig för dagliga uppgifter medan du är ledig.

Informera dina kunder

Det är viktigt att informera dina kunder om din kommande semester i god tid. Detta kan ske genom ett e-postmeddelande eller ett samtal. Om det är en viktig kund kan du göra det extra personligt genom att kombinera det med en jobblunch.

För att potentiella kunder som vill komma i kontakt med dig ska veta att du är på semester är det bra att tillgängliggöra informationen på webben och i eventuella sociala kanaler. Genom att kommunicera detta tydligt, undviker du missnöje och ger dina kunder möjlighet att planera sina behov beroende på din tillgänglighet.

Automatisera kommunikation

Sätt upp ett autosvar på din jobbmail och andra kommunikationskanaler. Nöj dig inte bara med att säga att du är på semester, delge även när du planerar att vara tillbaka eller om det finns någon annan de kan kontakta för att få hjälp.

Var tillgänglig på dina villkor

I den bästa av världar stänger du av jobbmobilen och mailen sekunden du går på semester. Så ser dock inte verkligheten ut för många egenföretagare.

Trots att du är på semester, kanske du vill vara delvis tillgänglig för att lösa oväntade problem. Du kan till exempel bestämma en specifik tid under dagen då du kollar e-post eller tar emot samtal.

Men kom ihåg, det är din semester och du har rätt att koppla av och ladda om batterierna.

Hantera admin och fakturor

En annan viktig aspekt att tänka på när du planerar din semester är hur du ska hantera företagets finanser medan du är borta. Detta innebär att ta hand om räkningar, fakturor och andra ekonomiska åtaganden.

Det bästa sättet att hantera detta är att schemalägga och automatisera så mycket som möjligt. Många banker och finansiella institutioner erbjuder möjligheten att ställa in automatiska betalningar för räkningar. Om du har kunder som ska betala dig kan du ställa in automatiska påminnelser och betalningsinstruktioner som skickas ut vid bestämda datum.

Flexibel semester

Även om traditionell semester oftast innebär att man är helt frånvarande från arbete, kan det vara svårt att helt koppla bort från företaget för vissa egenföretagare. I sådana fall kan en mer flexibel semestermodell vara lösningen.

Att jobba en dag i veckan under semestern, eller kanske några timmar varje dag, kan ge dig den nödvändiga vilan men samtidigt hålla dig delaktig i verksamheten. Detta kan innebära att kolla e-post, hantera kundförfrågningar eller hålla pågående projekt över ytan.

Det är dock viktigt att du sätter tydliga gränser för att skydda din lediga tid. Det kan handla om att bara jobba mellan vissa tider på förmiddagen eller en specifik dag i veckan. Var noga med att hålla dig till dessa gränser och inte låta arbetsuppgifterna smyga sig in i din lediga tid!

Det är viktigt att poängtera att semesterns huvudsyfte är att få en paus från arbetet, så se till att hitta en lösning som passar för just dig. Även om det kan innebära att du behöver jobba lite grann.

Koppla av och njut!

Slutligen, och allra viktigast, njut av din semester. Även om det kan vara frestande att ständigt tänka på arbetet, är det viktigt att komma ihåg att du tar semester för att koppla av och ta hand om din hälsa. Ett utvilat sinne är ett produktivt sinne. Glöm inte att du är ditt företags viktigaste tillgång, så ta hand om dig själv för att fortsätta vara framgångsrik!

Kom igång med Bokio idag!

Med företagskonto och automatiserad bokföring samlat blir allt enklare, tryggare och billigare. Kom igång direkt, du binder dig inte till något.

Skapa konto Se våra priser