Utgående moms

Definition:

Utgående moms är den moms som läggs på priset på varor och tjänster.

Vad är utgående moms

Utgående moms är den momsen som du lägger på ditt pris när du säljer en vara eller tjänst. I regel har alla varor och tjänster moms inkluderat i sitt pris. Undantagsfall omfattar bland annat tjänster inom vården, social verksamhet, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Olika momssatser

I sverige har vi tre olika momssatser, 25%, 12% och 6%. Majoriteten av varor och tjänster har 25% moms, 12% gäller för exempelvis livsmedel, restaurangbesök och hotell. 6% är inte särskilt vanligt men finns på exempelvis, böcker, tidningar, taxi-, buss, flyg och tågresor. Även många kostnader inom kulturområdet (konserter med mera) har 6% moms.

Läs mer om moms.

Moms är ingen kostnad för företag

När privatpersoner konsumerar varor och tjänster är den utgående momsen ofta inget som man lägger märke till eftersom det ingår i priset. För företag däremot är det något som noga måste bokföras och redovisas.

Beroende storleken på omsättningen i ditt företag kan du välja att redovisa din moms månatligen, kvartalsvis eller en gång per år. Beroende på om hur din momssituation ser ut i slutet av räkenskapsåret kommer du antingen få tillbaka pengar från Skatteverket eller betala in mellanskillnaden.

Med andra ord går företag alltid jämnt ut på momsen eftersom den utgående momsen kvittas mot den ingående momsen.

Redovisa moms med Bokio

I Bokios smarta bokföringsmallar räknas automatiskt momsen ut så att du slipper tänka på den. Därefter genereras din momsrapport automatiskt, allt du behöver göra är att kontrollera att den är korrekt och därefter skicka in till Skatteverket. Därefter är det bara att bokföra din in- eller utbetalning av moms med de smarta mallarna.

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?