Löneväxling

Definition:

Löneväxling innebär att en arbetstagare byter en del av sin lön mot en förmån, oftast pension.

Vad betyder löneväxling?

Löneväxling är en förmån som innebär att en arbetstagare avstår en del av sin bruttolön för att istället få en förmån, som exempelvis pensionsavsättningar eller förmåner av olika slag. Genom att använda löneväxling kan arbetstagare dra nytta av skattefördelar och spara pengar på lång sikt.

Löneväxla pension

Löneväxling är ett avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare där en del av den anställdas bruttolön byts ut mot en förmån. Det allra vanligaste är att växla lönen mot pensionsavsättningar, men det går även att löneväxla mot sjukförsäkring eller andra förmåner. Genom löneväxling minskar den anställdas skattepliktiga lön och därmed minskar skatten.

Hur mycket får man löneväxla?

Det finns en gräns för hur mycket en arbetstagare kan löneväxla, detta kallas för den årliga gränsen för löneväxling.Det är viktigt att notera att den årliga gränsen gäller för alla förmåner som löneväxlas till, inte bara för en specifik förmån.

För 2023 måste du ha kvar 49 967 kronor i månadslön efter att löneväxlingen har skett, annars går du miste om förmåner från socialförsäkringen.

 

Läs mer i vår ordlista

Kom igång med Bokio idag!

Vi har allt du behöver för ditt företag: (superenkel) bokföring, företagskonto, fakturering, lönehantering och bokslut. Få ditt företag att växa med Bokio.

Kom igång direkt!

Vi lagrar information på din enhet som krävs för att Bokio ska fungera. Läs mer i vår cookiepolicy. Vi skulle också vilja lagra cookies för marknadsföring och analys som hjälper oss att göra Bokio bättre. Får vi göra det?